Pozor, v Bratislave a Pezinku namerali nebezpečný ozón. Nezabudnite sa chrániť

Pozor, v Bratislave a Pezinku namerali nebezpečný ozón. Nezabudnite sa chrániť
Veronika Salayová

Horúce dni, ktorá aktuálne panujú na Slovensku, prinášajú zo sebou aj nebezpečenstvo prízemného ozónu. Včera boli na Slovensku dosiahnuté nebezpečné hodnoty, a to v našom hlavnom meste a susednom okrese. 

Aktuálne prebiehajúce letné počasie na našom území spôsobilo vznik smogovej situácie v dôsledku prízemného ozónu.

Počas včerajšieho poobedia SHMÚ vyhlásil smogovú situáciu v okrese Bratislava a Pezinok, kde namerali nebezpečné hodnoty.

Na monitorovacích staniciach Mamateyova, Vlčie Hrdlo, Rovinka v Bratislave a Obrancov mieru v Pezinku bol prekročený informačný prah pre ozón (180 µg.m-3 − priemerná jednohodinová koncentrácia prízemného ozónu).

Varovanie platí do odvolania

Z uvedeného dôvodu SHMÚ ako prevádzkovateľ smogového varovného systému vydal oznámenie o vzniku smogovej situácie.

Vzhľadom na charakter počasia sa predpokladá pretrvávanie koncentrácii prízemného ozónu, ktoré prekračujú informačný prah pre ozón na západe Slovenska, informuje SHMÚ vo svojej správe. 

Toto varovanie pred smogovou situáciou pre prízemný ozón sa týka najmä chorých ľudí a starých ľudí, malých detí a tehotných žien, ktorým hrozia zdravotné problémy. 

Medzi akútne formy patrí dráždenie očí, nosa a hrdla, objaviť sa môže aj kašeľ a bolesti hlavy. U astmatikov môžu tieto zvýšené koncentrácie vyvolávať záchvaty a príznaky dráždenia dýchacích ciest.

Preto by táto najviac ohrozená skupina ľudí mala počas trvania varovania tráviť čo najmenej času v exteriéri, ideálne obmedziť aj vetranie

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd