POZOR, v stredu sa na Zem zrúti nefunkčný satelit. Problémom je, že nikto nevie, kam dopadne

POZOR, v stredu sa na Zem zrúti nefunkčný satelit. Problémom je, že nikto nevie, kam dopadne
Veronika Salayová

Zajtra dôjde k nekontrolovateľnému zrúteniu satelitu z obežnej dráhy Zeme. Problémom je, že nikto nevie presne kam kovové úlomky dopadnú. Treba sa mať na pozore! 

Satelit odsúdený na zánik dopadne na Zem už o pár hodín, no astronómovia nevedia, kde presne pristane. Vesmírna agentúra však pozorne sleduje satelit a nespúšťa ho z očí. 

Podľa najnovších odhadov Európskej vesmírnej agentúry (ESA) k opätovnému vstupu do našej atmosféry dôjde v stredu okolo poludnia. Existuje však odchýlka chyby približne 15 hodín, čo je pomerne veľa. 

Vedci potvrdili, že nevedia, kam pristane európsky satelit ERS-2 (European Remote Sensing 2). ESA však nestráca zo zreteľa pád orbiteru a podelila sa o svoje informácie s inými agentúrami, aby pomohla sledovať opätovný vstup ERS-2 do zemskej atmosféry.

 

„Keďže návrat kozmickej lode je prirodzený, bez možnosti vykonávať manévre, nie je možné presne vedieť, kde a kedy opäť vstúpi do atmosféry a začne horieť,“ uvádza sa vo vyhlásení agentúry ESA.

Pád satelitu môže ovplyvniť aj Slnko

Presný čas návratu satelitu zostáva nejasný aj kvôli nepredvídateľnosti slnečnej aktivity, ktorá môže zmeniť hustotu zemskej atmosféry a spôsob, akým atmosféra ťahá satelit.

Satelit ERS-2 má odhadovanú hmotnosť 2 294 kilogramov po vyčerpaní paliva. Veľká časť satelitu však zhorí a na zem dopadne len malá časť úlomkov. 

Vo výške približne 80 kilometrov nad zemským povrchom sa očakáva, že sa satelit rozpadne a väčšina úlomkov zhorí v atmosfére. Agentúra uviedla, že niektoré úlomky by sa mohli dostať na povrch planéty, ale nebudú obsahovať žiadne škodlivé látky a s najväčšou pravdepodobnosťou spadnú do oceánu.

 

Pravdepodobnosť, že sa jednotlivec každý rok zraní vesmírnym odpadom, je podľa agentúry menej ako 1 ku 100 miliardám, čo je asi 1,5 milióna krát nižšie ako riziko, že bude človek zabitý pri nehode doma.

Čo je ERS-2? 

ERS-2 vyštartovala 21. apríla 1995. V tom čase to bola najsofistikovanejšia kozmická loď na pozorovanie Zeme, akú kedy Európa vyvinula a vypustila. Spolu s takmer identickým ERS-1 zhromaždil množstvo cenných údajov o zemských povrchoch a oceánoch, a bol povolaný monitorovať prírodné katastrofy, ako sú silné záplavy alebo zemetrasenia v odľahlých častiach sveta.

V roku 2011 sa agentúra rozhodla ukončiť operácie satelitu a deorbitovať ho, namiesto toho, aby sa pridala k víru vesmírneho odpadu obiehajúceho okolo planéty.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd