POZOR: V týchto okresoch hrozí na západe v noci nebezpečenstvo tvorby ĽADOVEJ škrupiny

POZOR: V týchto okresoch hrozí na západe v noci nebezpečenstvo tvorby ĽADOVEJ škrupiny
Peter Minárik

Na západe Slovensko hrozí v priebehu noci nielen sneženie, ale nebezpečný mrznúci dážď, ktorý môže do ľadovej škrupiny obaľovať elektrické vedenia, či stromy. Nebezpečenstvo číha aj na našich cestách. Pozrite si, čo nás čaká v jednotlivých okresov.

Sobota priniesla na naše územie oklúzny front, ktorý do oblasti západného Slovenska priniesol sneženie. Snežilo na Záhorí, na Myjave a dokonca aj v Bratislave. Prechodne bola intenzita sneženia aj výraznejšia a vytvoril sa snehový poprašok, no vplyvom kladných teplôt sa sneh topil. Ešte teraz sa na západnom Slovensku vyskytujú slabšie zrážky.

Počas noci začne počasie na Slovensku ovplyvňovať ďalší oklúzny front, ktorý prinesie sneženie, no aj nebezpečný dážď. Hlavne nedeľňajšie ráno bude veľmi nebezpečné.

Zrážky prídu skoro ráno

Nad Nemeckom sa práve v týchto chvíľach nachádza oklúzny front, ktorý mieri smerom na naše územie a po polnoci začne ovplyvňovať svojimi zrážkami počasie aj u nás.

Nad Nemeckom, Rakúskom a nad Českom sa jedná prevažne o dážď, avšak ako sa tento oklúzny front bude dostávať smerom k Slovensku, tak tým začne byť počasie nebezpečnejšie. Východne od spojnice Praha-Linz sa stále v nižších vrstvách atmosféry nachádza chladnejší vzduch, zatiaľ čo do vyšších vrstiev vtiahne tento oklúzny front teplý vzduch.

Teplý vzduch sa postupne nasunie až nad Malé Karpaty a tu sa bude miešať studený vzduch s teplým. Vplyvom toho bude na krajnom západe prechádzať tuhé skupenstvo do kvapalného, no počas tohto prechodu treba počítať najmä skoro ráno s mrznúcim dažďom.

Najnebezpečnejšie to bude v okresoch Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec a Dunajská Streda medzi 3:00 až 8:00 ráno. Potom riziko mrznúcich zrážok pominie a prejdú do čistého dažďa.

Vytvoriť sa môže ľadová škrupina

Mrznúci dážď patrí k najnebezpečnejším javom. Ľadová škrupina totiž dokáže obaliť elektrické vedenia, ktoré skratujú a vplyvom váhy padajú. Zároveň ľad môže obaliť konáre a stromy, ktoré sa taktiež pod váhou ľadu môžu lámať.

Najintenzívnejší mrznúci dážď by podľa nowcastingových modelov mal byť v Bratislave, kde by mohlo spadnúť 2 až 4 mm, v severných častiach Bratislavy až okolo 5 mm mrznúcich zrážok a v Malých Karpatoch, kde naprší aj viac ako 5 mm mrznúcich zrážok.

V širšej oblasti Malých Karpát to tak bude ráno nebezpečné a príroda môže pripomínať doslova ľadové kráľovstvo. V ranných hodinách si tak dajte veľký pozor. Detailnejšie informácie o situácii v jednotlivých okresoch nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd