Pozor, vetrisko naberá na sile. Na Chopku už fúka ORKÁN rýchlosťou 137 km/h

Pozor, vetrisko naberá na sile. Na Chopku už fúka ORKÁN rýchlosťou 137 km/h
Veronika Salayová

Aktuálne vietor naberá na sile a najveternejšie je v našich horách. Na Chopku už v ranných hodinách fúka vietor o sile orkánu. 

Pondelok prináša na naše územie veľmi nebezpečné počasie v podobe silného vetra. Dnes od ranných do popoludňajších hodín buďte opatrní, pretože vietor bude naozaj prudký.

Situáciu preto netreba vôbec podceňovať. Vietor začína už v ranných hodinách silnieť, pričom dnes sa poriadny vetrisko rozfúka prakticky na celom Slovensku.

Najsilnejší vietor treba dnes cez deň očakávať najmä na západnom a na strednom Slovensku. Aktuálne je vietor v ranných hodinách najsilnejší na Chopku, kde rýchlosť vetra dosahuje 38 m/s, čiže v nárazoch 137 km/h

 

Fúka aj v nížinách

So silným vetrom treba počítať aj v nížinách. Aktuálne rýchlosť vetra dosahuje nad 50 km/h v Bratislave a poriadne fúka aj na Záhorí v okolí Kuchyne či na juhu Slovenska v okolí Boľkoviec. 

Vietor od rána zúri aj v na strednom Slovensku, kde najsilnejšie fúka v okolí Kremnice a Krahúl. Na východnom Slovensku je situácia ohľadom vetra najpokojnejšia. 

Dnes preto dnes radšej neparkujte pod stromami, prípadne zvážte aj prechádzky v lese či v parkoch. Vietor postupne v priebehu dňa ešte naberie na sile a najsilnejšie poryvy vetra sa očakávajú v skorých popoludňajších hodinách. 

 

Vietor môže spôsobovať škody

Najveternejšie však bude na hrebeňoch Tatier, kde by vietor v nárazoch mohol dosahovať rýchlosť až 50 m/s, resp. do 180 km/h. Orkán tak bude v horách veľmi nebezpečný − môže lámať a vyvracať stromy, prerušiť vlakovú dopravu a problémy môžu byť aj v dodávke elektrickej energie. 

Vietor bude postupne slabnúť v podvečerných hodinách. Situáciu ohľadom vetra budeme dnes pozorne sledovať, tak zostaňte s nami. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd