Pozrite si pohľad na zatmenie Slnka z vesmíru

Ľubomír Franko

Ešte 14. decembra tohto roku mohli obyvatelia Južnej Ameriky pozorovať úplné zatmenie Slnka. Zaznamenali ho aj geostacionárne družice, ktoré sa nachádzajú približne 36-tisíc kilometrov nad rovníkom.

Prvé a jediné úplné zatmenie Slnka v roku 2020 sa udialo ešte 14. decembra v oblasti juhovýchodného Tichého oceánu, Južnej Ameriky a južného Atlantického oceánu. 

Tento jav zachytili aj geostacionárne družice. Na videu nižšie môžeme pozorovať animáciu zo 72 snímok, zachytených americkou družicou GOES-16. Snímky s frekvenciou 10 minút pokrývajú časové obdobie medzi 7:00 a 19:00 nášho času, 14. decembra 2020.

Tieň Mesiaca, ktorý vrhá na Zem, je tvorený dvomi časťami. Úplné tmavá časť - nazývaná umbra a čiastočne zatienená časť okolo umbry, nazývaná penumbra. Ľudia, ktorí sa počas zatmenia nachádzali v oblasti umbry, mohli pozorovať úplné zatmenie trvajúce asi 2 minúty.

Šírka línie, kde mohlo byť pozorované úplné zatmenie, predstavovala tento rok asi 90 kilometrov. Táto línia siahala od rovníkového Tichého oceánu, ponad Južnú Ameriku, až nad juh Atlantického oceánu.

Úplné zatmenia Slnka sa vyskytujú približne každých 18 mesiacov, no vždy v inej oblasti Zeme. Na rovnakom mieste môže byť pozorované približne raz za 375 rokov. Najbližšie úplné zatmenie Slnka sa očakáva 4. decembra 2021 v oblasti Antarktídy, ďalšie v Severnej Amerike, 8. apríla 2024.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd