Prahou sa prehnala silná búrka. Vietor lámal stromy. Letisko prerušilo prevádzku

Peter Minárik

Ochladenie prichádza už aj do susedného Česka. Búrky sa tvoria zatiaľ predovšetkým v Čechách. Pomerne výrazná búrka zasiahla aj hlavné mesto Prahu, kde silný vietor lámal stromy.

Studený front dnes prináša do našej oblasti búrky, ktorých výskyt sa očakáva aj v nadchádzajúcich hodinách. Búrky by mali byť postupne intenzívnejšie. Aktuálne sa tvoria v Česku, v Rakúsku, ale aj na našom území.

Búrky sa tvoria na ukážkovej línii konvergencie - zbiehavosti prúdenia, ktorú je veľmi dobre vidieť aj na družicových záberoch a tiahne sa až ďaleko do Nemecka - takmer až na hranicu s Francúzskom (cca. okolo 500 km!!)

búrky sa vytvárajú na línii konvergencie, zdroj: ČHMÚ
búrky sa vytvárajú na línii konvergencie, zdroj: ČHMÚ

Búrky sú sústredené predovšetkým do oblasti Čiech a za dnešný deň vyprodukovali už viac ako 6000 bleskových úderov.

Letisko prerušilo prevádzku

Jedna z najsilnejších búrok sa počas dnešného popoludnia prehnala Prahou. Pre búrku muselo pozastaviť prevádzku aj pražské letisko. Dispečeri zastavili prevádzku na zhruba pol hodinu. Výraznejšie meškania tak počasie nespôsobilo.

Najviac bola dotknutá linka z Londýna do Prahy, ktorá musela byť pre zlé počasie odklonená a lietadlo tak namiesto Prahy pristálo v Drážďanoch.

Problémy robí najmä vietor

Búrky, ktoré sa prehnali Prahou prinášali krúpy, ktorých priemer dosahoval do 2 cm, no najproblematickejší je vietor, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť až okolo 90 km/h.

Po búrke vyrazili do ulíc aj pražskí hasiči. Tí pomáhali s odstraňovaním popadaných stromov a konárov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd