PRÁVE SA DEJE: Na Orave zasadal krízový štáb, ktorý vyhlásil kalamitnú situáciu. Zlé správy ešte len prídu

Peter Minárik

Počasie na Slovensku sa zhoršuje z hodiny na hodinu, pričom to najhoršie nás ešte len čaká. Od rána nás sužujú pomerne výrazné zrážky, ktoré ešte viac zhoršujú situáciu. Kritická situácia panuje na Orave, kde je situácia natoľko vážna že zasadajú krízové štáby.

Od začiatku týždňa nás sužujú jednotlivé vlny nepriaznivého počasia, ktoré prinášajú na naše územie pomerne výdatné sneženie. Na horách už napadli desiatky centimetrov nového snehu, no sneženie komplikuje situáciu aj v nižšie obývaných oblastiach.

Výdatne sneží už niekoľko dní v oblasti Žilinského kraja a to predovšetkým na Orave a na Kysuciach, kde napadlo niekoľko desiatok centimetrov snehu a snehová pokrývka sa šplhá k jednému metru.

Jednoznačne najhoršia situácia je na Orave, kde neutíchajúce sneženie spôsobuje veľké komplikácia.

Na Orave vyhlásili kalamitu

Dnes od 10:00 krízový štáb mesta Trstená vyhlásil mimoriadnu udalosť v súvislosti so snehovou kalamitou. Z dôvodu neustáleho sneženia je ohrozený bežný chod mesta s obmedzenými dodávkami potravín, zabezpečovania zdravotnej starostlivosti, bežnými prevádzkami škôl a predškolských zariadení, či s dochádzkou do zamestnania.

Mesto Trstená ďalej informuje, že je ohrozená bezpečná doprava po miestnych komunikáciach. Aj z týchto dôvodov bola vyhlásená mimoriadna situácia. Mesto žiada občanov aby sa v čase platnosti mimoriadnej situácie správali zodpovedne a chránili si svoje zdravie a majetok v rámci svojich možností. Správu mesta nájdete vo videu.

Situácia sa ešte zhorší

Aktuálne sa cez naše územie presúva ďalšie výrazné sneženie, ktoré prinesie najvýdatnejšie zrážkové úhrny počas tohto týždňa. Za 24 hodín môžu napadnúť desiatky centimetrov snehu, čo ešte skomplikuje situáciu.

Na spomínanej Orave by do zajtrajšieho večera mohlo pripadnúť ďalších 30 až 50 cm nového snehu, čím sa situácia zásadnejšie zhorší.

Zároveň upozorňujeme, že na západe už začína silnieť vietor, ktorý na sever dorazí v nočných hodinách a hrozí tak tvorba snehových závejov a výskyt snehovej fujavice. Ak môžete tak radšej zostaňte doma.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd