PRÁVE sa rúti na Slovensko sneženie. Napadne ťažký, mokrý sneh, ktorý narobí mnoho problémov

PRÁVE sa rúti na Slovensko sneženie. Napadne ťažký, mokrý sneh, ktorý narobí mnoho problémov
Peter Minárik

Na Slovensko sa od severozápadu rúti ďalšia vlna sneženia, ktorá prinesie na naše územie veľmi ťažký, mokrý sneh, ktorý začne v priebehu dnešného popoludnia spôsobovať mnoho problémov a to predovšetkým na strednom Slovensku, kde už teraz evidujú mnoho komplikácii.

Slovensko sa pár hodín pred Vianocami musí pripraviť na ďalšie komplikácie. V priebehu dnešného dňa sa začne komplikovať nielen situácia v doprave, ale predovšetkým situácia v energetike, ktorá je už teraz na strednom Slovensku pomerne náročná.

Od severozápadu začína na našom území snežiť a sneženie zasiahne mnohé regióny západného a stredného Slovenska. Nový sneh napadne aj na západnom Slovensku, no na niekoľko desiatok centimetrov sa musia pripraviť predovšetkým obyvatelia stredného Slovenska.

Západ čaká množstvo zrážok, ktoré situáciu zhoršia

Aj naďalej do našej oblasti prúdi veľmi chladný a morský vzduch od severozápadu, ktorý k nám už niekoľko dní pumpuje vlhký vzduch.

Teraz však do tohto studeného vzduchu začína cez našu oblasť postupovať teplý front, ktorý prinesie výraznú vlnu zrážok. Tá sa pomerne rýchlo odzrkadlí na našich povodiach.

Teplý front, prinesie v nadchádzajúcich hodinách na Slovensko veľké množstvo zrážok, pričom tie by mali spadnúť predovšetkým na západnom a strednom Slovensku. Na východe Slovenska bude situácia pokojná.

Zrážky budú natoľko intenzívne, že sa to prejaví na stúpajúcich vodných tokoch prakticky na celom západnom Slovensku. Pomerne výrazne stúpnu aj rieky Morava a Dunaj, ktoré začínajú stúpať k úrovni povodňových stupňov. Numerické modely očakávajú, že v nadchádzajúcich 24 hodinách spadne na našom území priemerne od 25 do 40 mm zrážok, no v povodí Dunaja a Moravy to bude aj viac ako 50 mm.

očakávané množstvo zrážok
očakávané množstvo zrážok

Čakajte sneženie a novú snehovú nádielku

Slovensko tak čakajú výrazné zrážky, no pomerne komplikované je to s jeho skupenstvom. Podľa predikcií začne na celom našom území postupne snežiť, no na západnom Slovensku nebude situácia taká jednoznačná. Za teplým frontom sa totiž začne natláčať teplejší vzduch a sneženie tak pomerne rýchlo prejde na krajnom západe do dažďa a v priebehu večerných hodín sa postupne sneženie zmení do dažďa aj na väčšine západného Slovenska.