Práve teraz mieri na Slovensko orkán "PIT". Vietor bude páchať škody. Kedy bude najhoršie?

Peter Minárik

Orkán "PIT" práve v týchto chvíľach začína nad strednou Európou silnieť a nárazy vetra začínajú akcelerovať už aj na našom území. Počas nadchádzajúcich hodín však bude ešte horšie a situácia nebude priaznivá. Silný vietor s nárazmi o sile orkánu totiž bude páchať škody.

Nad Európu sa práve z oblasti Baltského mora začala nasúvať tlaková níž, ktorej stred sa v nadchádzajúcich hodinách presunie cez Poľsko, západnú Ukrajinu až nad Balkán. Stred tejto tlakovej níže bude pomerne nezvyčajne prechádzať našou oblasťou, čo prinesie zásadné zhoršenie situácie.

Medzi touto tlakovou nížou a tlakovou výšou, ktorá sa nachádza nad Francúzskom totiž v našej oblasti zosilnie tlakový gradient, vplyvom čoho sa rozfúka na celom území.

Počasie bude v nasledujúcich hodinách nebezpečné. V nižších polohách môžu nárazy vetra dosahovať rýchlosť víchrice a na horách môžu poryvy vetra dosahovať rýchlosť orkánu

Vietor už silnie na západe

Práve v týchto chvíľach začína severozápadný až severný vietor naberať na sile v oblasti západného Slovenska. Najveternejšie je aktuálne v Bratislave. Počas popoludnia sa avšak postupne rozfúka na viacerých miestach západného Slovenska.

Najnebezpečnejší vietor očakávajte na západnom Slovensku od 16:00 do 21:00, kedy by poryvy vetra v okresoch Bratislava, Pezinok, Senec, Trnava a Dunajská Streda mohli dosahovať rýchlosť až 30 m/s, čo je sila víchrice.

Západné Slovensko však zažije dve vlny veterného počasia. Ešte nebezpečnejšia vlna silného vetra by mala doraziť v skorých ranných hodinách od 04:00 do 12:00. Poryvy vetra by na západnom Slovensku mohli prekračovať nárazy o sile 32 m/s, čo je cez 115 km/h.

Ako vidieť na mape, tak na západe bude veterno prakticky až do sobotňajšieho večera, pričom dve vlny silného vetra dnes od 16:00 do 21:00 a zajtra od 04:00 do 12:00 zrejme spôsobia aj materiálne škody.

Problémy však neobídu ani zvyšné regióny nášho územia, kde môže byť situácia ešte komplikovanejšia v tom, že bude snežiť. Pri vetre a snežení sa tak budú na cestách tvoriť snehové záveje a hrozí hotová snehová fujavica. Doprava tak začne byť problematická. Viac o tom, kde koľko napadne a v ktorých časových intervaloch sa rozfúka nájdete TU.

Na horách až orkán

Dnes nás čaká silný vietor najmä v oblasti hôr. Zajtra ráno však silný vietor dorazí prakticky do všetkých oblastí stredného a východného Slovenska. Rozfúka sa silný, nárazový vietor s rýchlosťou až do 25 m/s, no vo Východoslovenskej nížine by mohlo fúkať ešte o čosi silnejšie.

Najsilnejšie poryvy zaznamenáme na našich horách. Nárazy vetra by tu mali presahovať silu orkánu a poryvy vetra presiahnu až 150 km/h.

Nadchádzajúce hodiny tak prinesú veľmi zlé správy. Vietor bude aj v nižších polohách spôsobovať škody a v dôsledku sneženia, hrozia na severe rozsiahle problémy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd