Práve teraz prichádza na Slovensko ORKÁN. Bude páchať aj škody

Veronika Salayová

Na Slovensko sme sa dnes prebudili do nepríjemného a aj veľmi nebezpečného dňa. Práve k nám dorazila víchrica Diethelm, ktorá prinesie na naše územie mimoriadne silný vietor. Okrem toho dnes zažijeme doslova teplotný šok − po včerajšom teplom dni sa dnes vráti zimné počasie. 

Nestáva sa často, že jeden deň sa šplhajú teploty k +20 °C a vyčíňajú búrky a hneď na druhý deň sa rapídne ochladí, nasneží a ešte k domu zúri aj orkán, ktorý bude páchať škody. No aj toto je realita týchto dní...

Piatok priniesol mimoriadne vysoké teploty. Najvyššie sa teplota na našom území vyšplhala na +19,2 °C, následne udrelo až 18 072 bleskov, čo na marec vôbec nie je bežné.

Najintenzívnejšie búrky sa vyskytovali v okolí Komárna, Štúrova a na západe Banskobystrického kraja, kde udreli tisícky bleskov. Elektrická aktivita búrok bola dokonca taká výrazná, že udrelo viac ako 12 bleskov na jeden kilometer štvorcový. Búrky navyše priniesli aj ľadové krúpy s priemerom do 2 cm. 

Avšak aj dnešok bude „zaujímavý“, aj keď nás čaká diametrálne iné počasie ako včera. Už v piatok bolo v západnej časti strednej Európy veľmi veterno, a to predovšetkým v Nemecku, kde rýchlosť vetra presiahla rýchlosť 100 km/h. Počas noci udrela víchrica aj v Rakúsku a v Česku a práve v tejto chvíli začína vietor silnieť aj na Slovensku.

Buďte pripravení

Na západnom Slovensku už rýchlosť vetra ráno o 7.00 hod. dosahuje okolo 80 km/h. Najnebezpečnejšia situácia sa očakáva medzi 9:00 až 15:00 h, kedy na západnom Slovensku môžu poryvy vetra dosahovať rýchlosť aj v nižších polohách až do 100 km/h. Takýto silný vietor môže na západnom Slovensku páchať početné materiálne škody, preto treba byť ostražitý.

Rýchlosť vetra v sobotu o 7.00 hod. Zdroj: Ventusky
Rýchlosť vetra v sobotu o 7.00 hod. Zdroj: Ventusky

Obzvlášť nebezpečný môže byť dnes pohyb v prírode, kde hrozí, že silný vietor môže vyvracať stromy alebo lámať konáre. Hrozia aj výpadky elektrickej energie v dôsledku padania stromov na elektrické vedenia a aj meškanie vlakov.

Navyše dnes nás čaká aj veľmi výrazné ochladenie. Na celom území nevystúpia teploty nad +10 °C, no na severe nemusia sobotňajšie teploty vystúpiť ani nad bod mrazu. Pridá sa aj sneženie, ktoré bude najintenzívnejšie na Kysucach a na Orave. Tu sa očakáva snehová nádielka do 15 cm. Kombinácia vetra a snehu prinesie na severné Slovensko aj snehové jazyky a záveje.

Na Slovensku nás dnes teda čaká veľmi turbulentné počasie, ktoré sa upokojí až v neskorších večerných hodinách. Dovtedy sa treba mať na pozore najmä pred nebezpečným vetrom.

Pripomíname, že dianie ohľadom nepriaznivého počasia sleduje aj v našom ONLINE PRENOSE, kde nájdete všetky aktuálne informácie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd