PRÁVE TERAZ prichádza nad Slovensko LEJAK, ktorý zodvihne vodné toky. Kedy bude najvýdatnejšie pršať?

PRÁVE TERAZ prichádza nad Slovensko LEJAK, ktorý zodvihne vodné toky. Kedy bude najvýdatnejšie pršať?
Peter Minárik

Slovensko začal ovplyvňovať studený front, ktorý na naše územie aktuálne prináša prvé zrážky. V nadchádzajúcich hodinách bude liať výdatnejšie, a to predovšetkým v popoludňajších hodinách, kedy lejak bude taký intenzívny, že budú stúpať vodné toky. Menšie rieky a potoky sa môžu aj vyliať.

Práve v týchto chvíľach sa presne podľa predpovede začínajú na našom území vyskytovať zrážky. Ako aj numerické predpovedné modely očakávali, tak prvé zrážky máme na západe Trenčianskeho, Žilinského a na severe Trnavského kraja.

Zrážky dnes prináša studený front, no počas popoludnia sa začne v našej oblasti prehlbovať plytká tlaková níž a vďaka tomu budú zrážky výdatnejšie.

Najnebezpečnejšie to môže byť počas popoludnia, kedy dážď výrazne akceleruje a nie sú vylúčené ani BÚRKY. Zrážky môžu byť také intenzívne, že sa začnú vylievať niektoré vodné toky.

To najhoršie nás ešte len čaká

Postupujúci studený front prinesie zrážky na celé západné a stredné Slovensko. Tu sa môžete tešiť na desiatky milimetrov zrážok, no obyvatelia východného Slovenska zostanú takmer bez zrážok.

Studený front sa totiž bude rozpadať. Na východnom Slovensku tak počas dnešného dňa spadne maximálne do 5 mm a aj to, len v oblasti Popradu a Tatier, no na západe a strede krajiny budú zrážky výraznejšie. Podľa aktuálnych odhadov tu spadne od 20 až do 40 mm zrážok. Úhrny tak budú výdatné, keďže tieto zrážky spadnú len v priebehu dnešného dňa.

očakávané zrážky počas dnešného dňa
očakávané zrážky počas dnešného dňa

Najvýdatnejšie zrážky prídu okolo 15:00 h

Nadchádzajúce hodiny bude pršať na našom území pomerne výraznou intenzitou, no všetko by to malo akcelerovať popoludní. Hrozí taký výrazný lejak, že môžu dokonca stúpať a vylievať sa niektoré toky.

Už okolo poludnia bude možné nad Moravou a východným Rakúskom pozorovať stúpajúcu intenzitu zrážok, ktorá bude na línii tiahnucej sa z Moravy cez Rakúsko až nad Alpy. Po 15:00 h dorazia výdatné zrážky do oblasti Záhoria a severozápadného Slovenska.