PRÁVE TERAZ sa počasie na Slovensku zhoršuje. Nepriaznivé počasie začína komplikovať dopravu

PRÁVE TERAZ sa počasie na Slovensku zhoršuje. Nepriaznivé počasie začína komplikovať dopravu
Peter Minárik

Práve v týchto chvíľach prichádza na naše územie zhoršenie počasia, ktorá bude v nadchádzajúcich hodinách ovplyvňovať aj dopravu. Hrozia nám nebezpečné zrážky, ktoré so sebou prináša avizované oteplenie.

Európu od dnešného rána sužuje nepriaznivé počasie. Dôvod je pomerne jednoduchý: dočasne nám končí zima a prichádza výrazné oteplenie, ktoré so sebou prináša nebezpečné zrážky. Hneď mnohé okolité krajiny sužuje mrznúci dážď, ktorý už spôsobil desiatky nehôd.

Najhoršia situácia je v susednom Česku a v Nemecku, kde si mrznúci dážď vyžiadal už aj jednu obeť. Nepriaznivé počasie sa však začína prenášať aj na naše územie. Na viacerých miestach síce ešte sneží, ale už sa na juhu začínajú objavovať aj zrážky mrznúce, ktorých bude čoraz viac.

Tlačí sa k nám teplý vzduch

Uplynulé dni do našej oblasti prúdil od severu veľmi studený, pôvodom arktický vzduch, ktorý prinášal veľmi mrazivé počasie. Teraz však prichádza dočasná, no výrazná zmena. Teplý vzduch sa zatiaľ prejavuje vo výškach, čo má vplyv na skupenstvo zrážok, ktoré bude v nadchádzajúcich hodinách mrznúce.

Zrážky sa aktuálne vyskytujú len v Banskobystrickom a v Košickom kraji, kde ide prevažne o sneženie. Na juhu Banskobystrického kraja sa však už vyskytuje mrznúci dážď, ktorý začína spôsobovať prvé komplikácie.

Podľa aktuálnych informácii Slovenskej správy ciest komplikuje mrznúci dážď dopravu na cestách I/51 a I/66 v oblasti Dudiniec a Hontianskych Nemiec. Na horskom priechode Cukmantel, na ceste III/2530 Hodruša-Hámre - Žarnovica, na cestách II. a III. triedy v oblasti Banskej Štiavnice a na cestách III. triedy v oblasti Kremnice, Novej Bane a Žiaru nad Hronom a na všetkých cestách v okrese Rimavská Sobota je poľadovica!

V nadchádzajúcich hodinách treba aj naďalej počítať na našom území so zrážkami, ktoré budú postupne prevažne kvapalné a lokálne aj mrznúce. Riziko mrznúcich zrážok je až do skorých ranných hodín.

Mrznúci dážď sa zmení na lejak

V priebehu ranných hodín by mala zrážková intenzita na našom území rásť a pred nami je upršaný štvrtok.

Počas celého štvrtka bude na celom území, vrátane hôr, zamračené a daždivo. Teploty budú veľmi vysoké a na juhu sa môžu dostať až na +10 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd