PRÁVE TERAZ sa vracia sneženie. Sneh napadne v Bratislave, na Záhorí a aj v týchto regiónoch Slovenska

PRÁVE TERAZ sa vracia sneženie. Sneh napadne v Bratislave, na Záhorí a aj v týchto regiónoch Slovenska
Peter Minárik

Počasie na Slovensku ovplyvňuje teplotné rozhranie, ktoré prináša dážď aj vlnu sneženia. Zatiaľ čo včera sme zažívali postupné otepľovanie a prechod snehových zrážok do kvapalných, tak práve teraz sa začína ochladzovať a zrážky začínajú prechádzať z kvapalného skupenstva na snehové.

Medzi prvé oblasti, kde sa očakáva čerstvá nádielka snehu bude patriť Bratislava, Záhorie, či Považie. Sobota prinesie snehovú nádielku aj do ďalších lokalít. Postupne sa totiž teplotné rozhranie bude presúvať smerom na východ a snežiť začne aj na väčšine západného Slovenska, pričom do večera už bude snežiť na celom našom území.

Najskôr Bratislava, Záhorie a Považie

Teplotné rozhranie, ktoré máme aktuálne nad našim územím je výnimočné tým, že oddeľuje dve teplotne veľmi výrazné vzduchové hmoty. Od juhu sa natláča teplá, tropická hmota a od severu studená, arktická vzduchová hmota.

Výnimočná je tým, že nadmorská výška nehrá rolu a tentokrát hrá rolu región. Na západe totiž bude snežiť aj v nížinách, zatiaľ čo na Spiši môže pršať aj na horách.

Práve Spiš bude patriť k najnebezpečnejším regiónom. Tu totiž počítajte s výskytom mrznúceho dažďa, ktoré môže napáchať škody. Nielenže hrozí nebezpečenstvo na horách, ale mrznúci dážď môže spôsobiť aj problémy v energetike. Poďme ale späť k sneženiu.

V týchto chvíľach sa začína sneženie dostávať do všetkých oblastí Záhoria a na Myjavu. Sneženie je taktiež pred bránami Bratislavy. Najskôr začne snežiť v severných a v západných častiach hlavného mesta, no do poludnia sa postupne rozsneží aj v centre Bratislavy, pričom pri teplotách okolo nuly sa začne vytvárať snehová pokrývka. V Bratislave by malo pripadnúť od 5 do 7 cm snehu

očakávané množstvo snehových zrážok
očakávané množstvo snehových zrážok

Na severe napadne až 35 cm snehu

Najintenzívnejšie sneženie sa očakáva počas dnešného dňa v Žilinskom kraji. Tu už od včerajšieho dňa pretrváva, predovšetkým v oblasti Oravy a Kysúc výdatné sneženie, ktoré dnes ešte naberie na intenzite.

Podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov by mohlo na Kysuciach napadnúť okolo 20 cm snehu a na Orave až okolo 35 cm snehu.

očakávané množstvo snehových zrážok
očakávané množstvo snehových zrážok

Ako vidieť aj na mape, tak poloha teplotného rozhrania dnes bude hrať veľkú rolu. Pokiaľ sa nachádzate na krajnom západe a na severozápade, tak počítajte so zasneženou sobou. Na zvyšku nášho územia však ešte počas dnešného dňa počítajte s dažďom.

Situáciu sledujeme ONLINE a všetko podstatné nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd