PRÁVE TERAZ sa začína prudko ochladzovať. Slovensko čakajú MRAZY. Teploty poklesnú až pod -20 °C

PRÁVE TERAZ sa začína prudko ochladzovať. Slovensko čakajú MRAZY. Teploty poklesnú až pod -20 °C
Peter Minárik

Máme konečne pozitívne správy. Počasie sa začína zlepšovať, zrážky budú ustávať a postupne sa začne aj vyjasňovať. Po vlne dažďa, či sneženia teraz prichádza ďalšia zmena v podobe prudkého ochladenia, ktoré na naše územie prinesie poriadne mrazy.

Niekoľko uplynulých dní ovplyvňovalo počasie na našom území výrazné teplotné rozhranie. Od juhu zatekal veľmi teplý vzduch, ktorý napríklad v susednom Maďarsku priniesol teploty, ktoré sa šplhali až k +20 °C, no zároveň, na severnej strane tohto teplotného rozhrania, prúdil smerom ku nám studený vzduch. Toto teplotné rozhranie prechádzalo priamo cez naše územie a bolo príčinou toho, že na juhu a východe väčšinou pršalo, zatiaľ čo na severe a postupne aj na západe husto snežilo.

To najhoršie však už máme za sebou. V týchto chvíľach sa teplotné rozhranie odsúva z nášho územia a postupne sa sneženie objaví na celom našom území. Teplotné rozhranie ustupuje smerom k východu a do našej oblasti preniká studený vzduch, ktorý prinesie veľmi chladné počasie.

Slovensko má pred sebou ďalšie zimné dni, no zatiaľ čo doteraz sme boli svedkami hustého sneženia, či mrznúceho dažďa, tak teraz nás potrápia mrazy, ktoré budú poriadne "ostré".

Arktický vzduch prinesie celodenné mrazy

Nepriaznivé počasie sa začína zmierňovať aj v Nemecku, kde vládlo uplynulé hodiny veľmi nepriaznivé počasie so snehovou kalamitou a to predovšetkým na juhu Nemecka. Práve tu sa v nadchádzajúcich hodinách bude zvýrazňovať tlaková výš, okolo ktorej sa zintenzívni do našej oblasti príliv arktického vzduchu.

Príliv arktického vzduchu bude taký výrazný, že prinesie na začiatok zimy, ktorá odštartovala v piatok mimoriadne nízke teploty.

Studený vzduch pocítime už počas nedele. Maximálne teploty sa na našom budú na takmer celom území pohybovať pod bodom mrazu. Na severe bude okolo -5 °C a smerom k juhu bude teplejšie do 0 °C.

očakávané teploty počas nedele
očakávané teploty počas nedele

Veľmi chladné počasie nás čaká aj na začiatku týždňa. V pondelok bude podobne chladno ako v nedeľu. Na väčšine územia tak treba počítať s výskytom celodenného mrazu.

očakávané teploty počas pondelka
očakávané teploty počas pondelka

Nočné teploty pôjdu pod -20 °C

Mimoriadne chladno bude počas nadchádzajúcich nocí. Bude to spôsobené tým, že sa naša oblasť bude nachádzať v studenom, arktickom prúdení a súčasne sa počas noci a rána vplyvom tlakovej výše vyjasní a utíši sa vietor. To, že na väčšine územia máme snehovú pokrývku pomôže ďalšiemu poklesu teplôt.

Kombinácia faktorov ako: vyjasnenie, utíšenie vetra, snehová pokrývka a prúdenie studeného vzduchu je dokonalá pre výskyt veľmi silných mrazov s ktorými treba v nadchádzajúcich dňoch počítať.

V noci sa na celom území pripravte na mrazy, pričom tie najsilnejšie mrazy sa očakávajú v noci z nedele na pondelok, kedy teploty na Slovensku poklesnú na -6 až -12 °C, no v dolinách a v údoliach sa teploty dostanú k -20 °C a v typicky mrazivých dolinách pôjdu teploty aj pod -20 °C.

nočné teploty na našom území v noci z nedele na pondelok
nočné teploty na našom území z nedele na pondelok

Slovensko tak čaká veľmi chladné počasie, ktoré po vlne sneženia prinesie tuhé mrazy. Milovníkov zimného počasia možno potešia správy, že ďalšia vlna sneženia príde na Mikuláša. Zimné počasie tak bude na našom území panovať aj naďalej.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd