PRÁVE TERAZ vstupujú extrémne silné búrky nad Slovensko. Zostaňte radšej doma!

PRÁVE TERAZ vstupujú extrémne silné búrky nad Slovensko. Zostaňte radšej doma!
Peter Minárik

Rozsiahly búrkový systém práve v týchto chvíľach prekračuje hranice Slovenska a mieri nad Záhorie. Stále naberá na sile a začínajú sa v ňom tvoriť nebezpečné javy. V nadchádzajúcich desiatkach minút radšej zostaňte doma. Hrozí extrémne silný vietor.

Búrky má za sebou východ a v uplynulých minútach sa silná búrka, ktorá javí známky supercely zasiahla aj Banskú Bystricu a Sliač. Táto búrková bunka postupuje smerom k juhu a javí sa, že slabne.

Práve teraz sa však nad naše územie od severozápadu ženú veľmi silné, až extrémne búrky, ktoré budú spôsobovať škody.

Rozsiahly búrkový systém je tu

Práve v týchto chvíľach prekročil rozsiahly búrkový systém hranice Slovenska v oblasti Záhoria. Zároveň sa ďalšia vlna rúti z Rakúska.

búrky sa ženú nad Slovensko
búrky sa ženú nad Slovensko

Rozsiahly búrkový systém postúpil celým Českom, no nad južnou Moravou nabral na sile, čo reflektujú aj aktuálne výstrahy ČHMÚ.

Búrky podľa pozorovania prinášajú veľmi silný vietor, lokálne až extrémne silný. Búrky tak majú potenciál páchať škody.

Zostaňte radšej doma!

V rozsiahlom búrkovom systéme, ktorý sa teraz rúti na Slovensko sa dokonca vytvorila vnorená supercela. Informuje o tom aj české spoločnosť Czech Thunderstorm Research Association.

Čo teda čakať? Búrkový systém aktuálne vstupuje nad Záhorie a zamieri si to smerom k Malým Karpatom. Je predpoklad, že práve horský masív búrkový systém trochu rozbije a môže aj zoslabnúť.

Nad Podunajskou nížinou, kde by sa búrky mali dohnať okolo 20:00 sa však stále nachádza veľmi labilná vzduchová hmota a tu by tak malo dochádzať k ďalšiemu zosilneniu búrkovej činnosti.

Najnebezpečnejším javom búrok je silný nárazový vietor, ktorý podľa meraní presahuje rýchlosť 100 km/h. Takáto rýchlosť vetra spôsobuje materiálne škody.

Na západnom Slovensku teda počítajte viac menej s tým istým, čo v susednom Česku. Búrky budú lámať konáre a stromy. Tie budú blokovať cesty a železničné trate a vyskytovať sa môžu až 3 cm krúpy. O všetkom podstatnom vás budeme informovať v našom ONLINE prenose tu >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd