Práve teraz zo Slovenska vidieť polárnu žiaru. Pozrite si fotografie

Práve teraz zo Slovenska vidieť polárnu žiaru. Pozrite si fotografie
Peter Minárik

Z nášho územia je aktuálne možné pozorovať polárnu žiaru a to v dôsledku geomagnetickej búrky, ku ktorej dochádza. Šťastie na pozorovanie polárnej žiary majú predovšetkým obyvatelia severného a východného Slovenska.

Na Slnku došlo pred niekoľkými dňami k výronu koronálnej hmoty, ktorá si to nasmerovala na zemský povrch. Nabité častice rozrušili geomagnetické pole Zeme vplyvom čoho došlo ku geomagnetickej búrke, ktorá ma intenzitu G2.

Polárnu žiaru môžu aktuálne pozorovať predovšetkým obyvatelia Škandinávie a pobrežných oblastí Európy, najmä v okolí Baltského mora. Malá šanca na pozorovanie je však aj na našom území.

aktuálny výskyt polárnej žiary
aktuálny výskyt polárnej žiary, pogodynka.pl
 

Polárna žiara nad Slovenskom

Polárnu žiaru je možné aktuálne pozorovať aj na našom území a to predovšetkým na severe a východe krajiny a predovšetkým na vyvýšených miestach. Práve na severe a východe panuje aktuálne veľmi málo oblačnosti. 

Polárnu žiaru možno neuvidíte očami, ale odporúčame odfotiť nočnú oblohu. Objektív fotoaparátu totiž dokáže oveľa lepšie zachytiť spektrum farieb polárnej žiary.

 

Možno sa vám bude zdať, že fotíte len čiernu oblohu, no po odfotografovaní a spracovaní vás môže váš mobil prekvapiť, podobne ako našich čitateľov po celom Slovensku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd