Práve ZAČAL postupovať front. Prinesie lejak a vyčistí vzduch. Máme aj PRVÉ BÚRKY

Práve ZAČAL postupovať front. Prinesie lejak a vyčistí vzduch. Máme aj PRVÉ BÚRKY
Peter Minárik

Práve v týchto chvíľach začína cez naše územie postupovať studený front, ktorý prečistí vzduch a prinesie množstvo zrážok. Búrkam sa však moc dariť nebude, nakoľko pred samotným frontom dochádza k tzv. prefuku.

Od západu začína cez Slovensko postupovať studený front, ktorý prinesie hneď niekoľko dôležitých zmien. Už teraz sa začína ochladzovať, čo pociťujeme na teplotách predovšetkým na západnom Slovensku, no zároveň sa začal čistiť vzduch, ktorý sa v noci celkovo vyčistí od saharského prachu, ktorý sme tu mali uplynulé dni.

Taktiež nás však čakajú aj veľmi výdatné zrážky. Noc prinesie výdatný lejak, ktorý do rána môže do niektorých oblastí Slovenska priniesť desiatky milimetrov zrážok. Ťažisko zrážok by sa malo sústrediť na severné Slovensko.

 

Dochádza k ochladzovaniu

Studený front už začal postupovať cez naše územie a krátko po 20:00 prináša prvé zrážky na Záhorie a do niektorých oblasti Považia. Ešte pred samotným frontom tak dochádza k tzv. prefuku.

Prúdenie sa mení a pred frontom sa ochladzuje, čo stabilizuje vzduchovú hmotu. Vplyvom toho výrazne klesá pravdepodobnosť výskytu búrok. Šanca na prípadnú búrku je do polnoci v oblasti Žilinského kraja, no aktuálne prvé búrky vznikajú na Záhorí.

Vplyvom zmeny prúdenia dochádza k ochladzovaniu už pred samotným studeným frontom. Teplota napríklad v Bratislave dosiahla o 18:00 +23,6 °C, no za dve hodiny klesla teplota na +14 °C. K postupnému ochladzovaniu dochádza od západu.

od západu sa ochladzuje, aktuálne teploty
od západu sa ochladzuje, aktuálne teploty, zdroj: SHMÚ
 

Od západu sa jednak ochladzuje, no konečne sa začína čistiť vzduch. Jednotlivé kvapky totiž na seba viažu prachové častice. Tie následne dopadnú k zemi, čo ráno určite zbadáte na kapotách svojich áut, na oknách, parapetoch, či na záhradnom nábytku. Dnešné koncentrácie prachových častíc PM10 prekračovali štvornásobne povolené hodnoty, no od západu začína koncentrácia prachových častíc klesať.

V noci bude výrazne pršať

Počas nočných hodín sa postupne na celom našom území rozprší, pričom zrážky budú lokálne aj výdatnejšie. Najvýdatnejšie by malo pršať na severe Slovenska.

Nasledujúce hodiny prinesú na naše územie od 5 do 15 mm zrážok, no v Prešovskom, či v Trenčianskom kraji to môže byť až okolo 20 mm a v Žilinskom kraji naprší do 40 mm.

očakávané celkové úhrny zrážok
očakávané celkové úhrny zrážok, zdroj: iMeteo.sk

Studený front, ktorý aktuálne prechádza cez naše územie prinesie zároveň aj prudké ochladenie. Zajtrajšie teploty budú aj o viac ako 15 °C nižšie v porovnaní s tými dnešnými. Aktuálny postup zrážok sledujte na radare zrážok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd