PRÁVE začínajú vodné toky prudko rásť. Hrozia nám povodne. Lejak totiž ešte naberie na sile

PRÁVE začínajú vodné toky prudko rásť. Hrozia nám povodne. Lejak totiž ešte naberie na sile
Peter Minárik

Počasie v nedeľu prinesie na Slovensko výrazný dážď, ktorý zodvihne vodné toky. V priebehu dňa sa očakáva takmer na všetkých tokoch, najmä však v oblasti stredného Slovenska rast riek. Vodné toky už dosahujú úroveň povodňových stupňov, no počas dňa to bude ešte horšie.

Zatiaľ čo sobota priniesla na naše územie pokojné a niekde aj slnečné počasie s rekordne vysokými hodnotami, ktoré sa šplhali až nad +19 °C, čo je najviac za uplynulé týždne, tak dnešný deň prinesie zmenu.

Včera sme zaznamenali jeden z najteplejších zimných dní v novodobej histórii a aj dnešný deň sa môže niečím poznačiť. Čaká sa totiž výdatný dážď, ktorý zodvihne hladiny väčšiny riek na našom území, ktoré dosiahnu až úroveň povodňových stupňov a hrozí, že na niektorých úsekoch sa rieky aj vylejú zo svojho koryta. Prvé vodné toky už stúpajú, pričom počas dňa, ako sa intenzita zrážok bude zvyšovať, by sa situácia na našich riekach mala zhoršovať.

Problémom nebudú len stúpajúce rieky. Už v uplynulých dňoch sme vplyvom výdatných zrážok a rozmočenej pôdy zaznamenali lokálne zosuvy, či prepadliny, čo nám hrozí aj počas dnešného dňa. Dnes totiž spadnú desiatky milimetrov zrážok.

 

Slovensko čaká intenzívny lejak

Počasie v Európe je pod vplyvom dvoch rozsiahlych tlakových níži. Jedna sa nachádza nad Nemeckom a veľmi pomaly sa bude v priebehu dnešného dňa pohybovať cez Poľsko smerom nad Baltské more. Druhá tlaková níž sa nachádza nad Jadranským morom a tá by sa tu mala vyskytovať až do zajtrajšieho dňa. S týmito rozsiahlymi tlakovými útvarmi súvisí výrazné zrážkové pole, ktoré bude ovplyvňovať počasie v mnohých krajinách Európy a súčasne, príliv vlhkého vzduchu od juhu spôsobí náveterný efekt.

Zrážky by tak dnes nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách mali byť najintenzívnejšie predovšetkým v oblastiach, nachádzajúcich sa na južných stranách hôr. Medzi takúto oblasť na Slovensku parí Banskobystrický kraj, kde sa dnes očakávajú výdatné zrážky.

Počas celej nedele bude na Slovensku pomerne výrazne pršať. Najmenej zrážok spadne na Záhorí, na krajnom severe a v Prešovskom kraji, kde sa očakáva do zajtrajšieho dňa priemerne 5 až 10 mm zrážok. Oveľa intenzívnejšie zrážky sa však očakávajú na zvyšku územia a predovšetkým v Banskobystrickom kraji, kde by malo do zajtrajšieho rána spadnúť 30 až 50 mm zrážok.

očakávané zrážky do zajtrajšieho rána
očakávané zrážky do zajtrajšieho rána
 

Hrozia nám povodne

Po týždňoch zrážok a topiaceho sa snehu sú vodné povodia na našom území veľmi nasýtené. Výdatnejšie zrážky sa tak veľmi rýchlo prejavia na raste vodných tokov. Výrazne rastú už teraz vodné toky na juhovýchode Slovenska. Na západe Ukrajiny, v pohorí Karpát sa topí sneh a výdatné zrážky situáciu zhoršujú. Rieka Uh už dosiahla úroveň 3. povodňového stupňa a rastie aj Laborec, Latorica a Bodrog, ktoré sú aktuálne na úrovni 2. povodňového stupňa.

Prvé rasty už zaznamenávame aj na tokoch v Banskobystrickom kraji. Rieka Štiavnička v Mýte pod Ďumbierom dosiahla 1. povodňový stupeň.

Dnes popoludní by mala intenzita zrážok v oblasti stredného Slovenska narastať a spolu s tým sa očakáva zhoršenie hydrologickej situácie. Rast vodných tokov sa očakáva na mnohých miestach, a tak odporúčame monitorovať situáciu. Zrážky by mali ustať až zajtra počas dňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd