Práve zažívame super-El Niño. Pred letom však dôjde k výraznej zmene. K akej?

Práve zažívame super-El Niño. Pred letom však dôjde k výraznej zmene. K akej?
Veronika Salayová

El Niño, ktoré v súčasnosti stále pretrváva, hoci jeho intenzita mierne klesá, je jedným z najsilnejších v histórii a dostal prívlastok „super“. Podľa vedcov je veľká pravdepodobnosť, že sa s touto anomáliou počasia čoskoro rozlúčime a na jej miesto nastúpi iný fenomén.

V severnom Pacifiku sa vyskytuje anomália počasia El Niño, ktorá naďalej pretrváva, no jeho intenzita už klesá. Podľa predpovedí amerického Climate Prediction Center (CPC) pod záštitou Národnej meteorologickej služby s nami aktuálne pozorovaný jav zostane ešte niekoľko týždňov až mesiacov a potom zanikne.

Jedným z hlavných faktorov, podľa ktorých vedci určujú výskyt El Niño, je povrchová teplota Tichého oceánu v rovníkovej zóne. Je tiež hlavným ukazovateľom sily anomálie.

Údaje CPC ukazujú, že od novembra do januára bola teplota 2 °C nad priemerom. Takáto hranica bola v histórii meraní prekročená len 6-krát, čo znamená, že momentálne máme dočinenia so „super-El Niño“, uvádzajú odborníci.

 

Intenzita super-El Niña klesá

Tento „super-El Niño“ však nebude trvať dlho, pretože už dosiahol svoju maximálnu silu a jeho súčasný trend je klesajúci, povedala Michelle L'Heureuxová, klimatická vedkyňa z CPC.

Dodala však, že treba pripomenúť, že aj keď El Niño zoslabne, jeho vplyv na počasie v niektorých regiónoch môže pretrvávať až do jari.

Ako vedci vo štvrtok informovali, prechod z fázy El Niño do neutrálnej fázy môže nastať v apríli, máji alebo júni. Okrem toho existuje 55 %-ná šanca, že v lete sa na severnej pologuli môže vyvinúť opačný fenomén, La Niña, a na jeseň sa táto pravdepodobnosť zvyšuje až na 77 %.

 

Vplyv na globálne počasie

 Ako vysvetlil odborník, spájanie jednotlivých udalostí počasia s El Niñom je pomerne náročné. Vedci sa domnievajú, že tento jav zvýšil intenzitu lejakov a búrok nad Kaliforniou, a rovnako prispel aj ku katastrofálnym požiarom v Čile. Klimatológovia však upozorňujú, že nie každé extrémne počasie možno priamo pripísať tejto anomálii.

El Niño je fenomén, ktorý sa vyskytuje v Tichom oceáne. Objavuje sa, keď je povrchová teplota vody v rovníkovej zóne nadpriemerná. O fenoméne La Niña hovoríme vtedy, keď je povrchová teplota Tichého oceánu v blízkosti rovníka nižšia ako priemer.

Oba fenomény do istej miery ovplyvňujú počasie aj v Európe, no vzhľadom na vzdialenosť od Pacifiku sa jej následky na našom kontinente predpovedajú oveľa ťažšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd