Prečo bolo počas tejto jarnej lezeckej sezóny na Mount Evereste toľko úmrtí?

Prečo bolo počas tejto jarnej lezeckej sezóny na Mount Evereste toľko úmrtí?
Zuzana Macháčová

Toto bude pravdepodobne jedno z najtragickejších období na Mount Evereste. Ľudia, ktorým bolo dovolené vystúpiť na vrchol hory v tomto roku, by mohli prispieť k vyššiemu ako priemernému počtu obetí.

 

Na Mount Evereste 25. mája zahynul kanadský himalájsky horolezec, čím sa počet potvrdených úmrtí pri výstupe na najvyšší vrch sveta v tejto sezóne zvýšil na 12. Predpokladá sa, že ďalších 5 ľudí zahynulo, avšak doteraz sa ich telá nenašli.

Podľa databázy Himalayan Database, ktorá sleduje expedície na Mount Everest, sa s nimi nepodarilo skontaktovať najmenej 5 dní a nikto nevie, čo s nimi je. Predpokladá sa však, že už nie sú nažive. 

„Celkovo sme v tejto sezóne stratili 17 ľudí,“ povedal šéf nepálskeho ministerstva cestovného ruchu Yuba Raj Khatiwada. Podľa neho bola hlavným dôvodom týchto úmrtí premenlivosť počasia. Dodal, že klimatické zmeny majú taktiež veľký vplyv na hory.

Najhorší rok

Tento vysoký počet úmrtí by znamenal, že tento rok by sa zaradil medzi najhoršie na Mount Evereste, pričom by mu konkuroval len rok 2014. Vtedy zahynulo 17 ľudí, z ktorých väčšinu tvorili šerpovia, ktorí zahynuli v lavíne.

Ako upozorňuje denník The Guardian, pri výstupe na najvyššiu horu sveta zomrie v priemere 5 až 10 ľudí ročne, hoci tento počet v posledných rokoch stúpa.

V tejto sezóne bol zaznamenaný vyšší počet úmrtí ako v sezóne 2019. Vtedy zahynulo 11 ľudí a bola to štvrtá najtragickejšia sezóna od roku 1922. 

Hlavný zdroj príjmov

Povolenia, z ktorých každé stojí niekoľko tisíc dolárov, sú hlavným zdrojom príjmov tejto krajiny. Kathiwada vysvetlil vysoký počet povolení v tejto sezóne tým, že sa skôr otvorila sezóna a tým bola dlhšia ako zvyčajne.

Podľa Anga Norbu Šerpu, prezidenta Národnej asociácie horských vodcov Nepálu, sa ich vydáva príliš veľa. Dodal: „V minulosti na Mount Everest vystupovali ostrieľaní horolezci, ale teraz je tu veľa začiatočníkov, ktorí chcú dosiahnuť vrchol.“

Chaotická sezóna

Podľa horolezca Alana Arnetta, autora knihy o horolezectve, ktorý v roku 2011 vystúpil na Mount Everest, bola táto sezóna chaotická. Uviedol, že hlavnou príčinou veľkého počtu úmrtí sú najmä neskúsení horolezci. 

Mnohé sprievodcovské spoločnosti nemajú žiadne požiadavky na skúsenosti a prijmú kohokoľvek. „V tejto sezóne sme boli svedkami toho, že niekoľko ľudí zostali na hore opustení a niektorí sú dodnes nezvestní,“ povedal na margo tohto problému. 

Podľa odborníkov, ktorých citovali britské noviny, je najvyššia hora sveta v súčasnosti vnímaná ako turistická destinácia a ihrisko pre bohatých ľudí, ktorí túžia po vzrušení, a pritom nemajú takmer žiadne skúsenosti s vysokohorským lezením. 

Obavy z topenia ľadovcov

Existujú tiež obavy, že zvýšená aktivita v základnom tábore na ľadovci Khumbu spôsobuje, že sa stáva čoraz nestabilnejším a nebezpečnejším miestom. To zhoršuje zložitú situáciu spôsobenú globálnym otepľovaním súvisiacim s topením ľadovcov.

Podľa nedávnej štúdie len za posledných 30 rokov stratili ľadovce na Mount Evereste toľko ľadu, koľko sa ho nazbieralo za 2 000 rokov. Minulý rok nepálski predstavitelia oznámili, že svoj tábor presunú nižšie, ďalej od stenšujúceho sa ľadovca.

Na záver dodáme, že v pondelok 29. mája sme si pripomenuli 70. výročie výstupu na Mont Everest. Príbeh zdolania hory sveta začal novozélandský včelár Edmund Hillary so šerpom Tenzingom Norgayom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd