Prečo prišli horúčavy do strednej Európy tak skoro? Máme pre vás vysvetlenie

Prečo prišli horúčavy do strednej Európy tak skoro? Máme pre vás vysvetlenie
Dominik Cenkner

Jeden z najteplejších februárov i marcov - takto to v oblasti strednej Európy vyzeralo vyzeralo v uplynulých týždňoch. Horúčavy tento rok udreli veľmi skoro. Prečo sa tak stalo?

Na Slovensku sme zaznamenali sériu letných dní, kedy teplota vystúpila nad +25 °C. V susednom Česku ale „zašli ešte ďalej“, už počas prvej aprílovej dekády zaznamenali prvý tropický deň tohto roka.

V nedeľu 7. apríla prekročili teploty na niekoľkých meteorologických staniciach hranicu 30 °C. Najvyššia teplota bola v Českých Budějoviciach – Rožnove, kde sa meria 140 rokov – meteorológovia tu zaznamenali až +30,9 °C. Rekordné hodnoty pritom padli na takmer všetkých staniciach, ktoré merajú aspoň tridsať rokov. O tom, čo môže za skorý začiatok horúčav informoval portál vtm.zive.cz.

 

Horúčavy zasiahli viaceré krajiny Európy

Letné teploty zasiahli nielen Česko, ale aj ďalšie európske krajiny, ako je Portugalsko, Španielsko, Francúzsko, Nemecko, Švajčiarsko a Rakúsko. Mohlo by zvádzať hodiť tak vysoké teploty na začiatku jari na globálne otepľovanie. Lenže také jednoduché to ani zďaleka nie je, ostatne aj preto sa namiesto termínu „otepľovania“ v poslednej dobe skôr používa termín „klimatická zmena“.

Situáciu na sociálnej sieti X (predtým Twitter) okomentoval škótsky meteorológ Scott Duncan. V animácii, zachytávajúcej teploty od 4. do 7. apríla, je jasne vidieť, ako víchrica Kathleen pôsobí ako obrí motor, ktorý naberá teplo z Afriky a tlačí ho do Európy.

Animácia zobrazuje teplotu vzduchu v tlakovej hladine 850 hPa, čo je obvykle vo výške okolo 1500 metrov nad morom. Táto premenná bola zvolená pre znázornenie prúdenia vzduchu a zdroja tepla, ktoré je poháňané rozdielmi v teplote a tlaku.

Vysvetlenie ponúka Kathleen

V sobotu 6. apríla dorazila víchrica Kathleen nad Veľkú Britániu. Podľa denníka The Guardian muselo byť kvôli vetru s rýchlosťou až 70 km/h zrušených okolo 140 letov z Edinburghu, Belfastu, Manchestru a Birminghamu. V Santon Downhame v grófstve Suffolk dosiahli teplotu +20,9 °C, čím sa tento deň stal najteplejším dňom v roku.

Ellie Glaisyer z meteorologického úradu uviedla: „Kathleen je dôvodom, prečo sme svedkami vyšších teplôt, pretože jej poloha – nachádza sa na západe Spojeného kráľovstva – prináša do Spojeného kráľovstva južný vietor. Takmer všade sa budú vyskytovať nadpriemerné teploty.“

Horúce počasie sa v našej oblasti udržalo aj v pondelok a utorok. V stredu sa ale výrazne ochladilo a teploty klesli k hodnotám obvyklým pre toto ročné obdobie.

 

Od štvrtka sa však opäť obnovil prílev teplého vzduchu do našej oblasti. Minimálne do konca týždňa sa tak teplé počasie u nás zdrží. Viac prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd