Prečo sa topia ľadovce tak rýchlo? Sú za tým tzv. tepelné bomby

Veronika Salayová

Tím odborníkov zo Scrippsovho inštitútu v novej štúdii vysvetlil, prečo sa tak rýchlo topí morský ľad v Severnom ľadovom oceáne. Príčinou sú tzv. tepelné bomby. 

Ľad v Severnom ľadovom oceáne sa topí veľkou rýchlosťou, čo dokazujú aj mnohé snímky zo satelitov.

Dokonca pribúdajú aj dôkazy o tom, že už čoskoro by sa ľad mohol počas letných mesiacov úplne roztopiť.

Vedci intenzívne hľadali príčiny rýchlosti týchto zmien a prišli s vysvetlením. Príčinou sú prieniky teplej vody z Tichého oceánu, ktoré na ľad pôsobia ako tzv. tepelné bomby, uvádza Nature Comunications

Tepelné bomby „pracujú“ celé roky

Prúdy teplých vôd roztápajú ľad zospodu, a preto dochádza k jeho rýchlemu poklesu ľadovcov v Arktíde. 

Tieto tepelné bomby môžu pod vodou vydržať celé mesiace alebo aj roky a destabilizujú ľad tým, že teplo sa do ľadovcom postupne rozptyľuje smerom nahor. Ľad nad nimi sa nakoniec roztopí.

O týchto tepelných bombách sa doteraz vedelo málo, avšak vzhľadom k tomu, že prílev teplej vody tichomorského pôvodu v posledných desiatich rokoch narastá, pribúda čoraz viac dôkazov o tom, že arktický morský ľad by mohol po veľkú časť roka dokonca celkom zmiznúť. 

Arktída sa nenávratne topí

Podľa štúdie klimatológov z Kalifornskej univerzity môže byť Arktída počas leta  časť úplne bez ľadu, a to už od roku 2044. Nový výskum naznačuje, že medzi rokmi 2044 a 2067 v lete ľad z mora na severe zmizne úplne.

Tím odborníkov uvádza, že globálne otepľovanie spôsobené zásahmi človeka mení povahu Severného ľadového oceánu rýchlejšie než akékoľvek iné miesto na Zemi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd