Prečo tak prší ? Počasie ovplyvňuje systém podobný cyklóne

Prečo tak prší ? Počasie ovplyvňuje systém podobný cyklóne
Peter Minárik

Uplynulé dni prinášajú jeden extrém za druhým. Najskôr udreli silné búrky a následne výdatné zrážky, ktoré nás ešte zopár hodín budú trápiť. 

Extrémne počasie v strednej Európe má svoju príčinu v podobe rozsiahlej tlakovej níže Axel, ktorá ovplyvňuje počasie nad strednou Európou. Táto tlaková níž sa začala prehlbovať priamo nad strednou Európou. 

Tlaková níž nie je veľmi rozsiahla. Je pomerne malá, no napriek svojej veľkosti je veľmi dynamická. Aktuálne sa nachádza nad Poľskom a v priebehu dnešného dňa sa bude presúvať smerom nad Ukrajinu.

Na satelitnom snímku zo včerajšieho dňa, vidieť štruktúru tlakovej níže, ktorá pripomína miniatúrny tropický cyklón. Pohybuje sa mimoriadne pomaly a v rámci nej sa generuje nová a nová oblačnosť.

Tlaková níž čerpá energiu z oblasti Čierneho mora. Z tejto oblasti prichádza teplý, vlhký vzduch, ktorý sa nad oblasťou Poľska stáča, ochladzuje a tvorí sa v ňom nová zrážková činnosť, ktorá prichádza od severu.

V utorok sa v Poľsku vyskytlo až 7 tornád, čo súviselo s výraznou dynamikou, keďže sa práve nad Poľskom miešala teplá a studená vzduchová hmota. 

Tlaková níž však zrýchli svoj postup smerom nad Ukrajinu a zajtra zrážky ustanú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd