Pred 11 rokmi Rusko zasiahol veľký meteorit. Išlo o najtragickejšiu vesmírnu udalosť za posledných 100 rokov

Pred 11 rokmi Rusko zasiahol veľký meteorit. Išlo o najtragickejšiu vesmírnu udalosť za posledných 100 rokov
Veronika Salayová

Dnes je to presne 11 rokov od posledného veľkého dopadu meteoritu na Zem, ktorý spôsobil rozsiahle škody a zranil viac ako 1 000 ľudí. Meteorit vtedy nečakane zasiahol ruský Čeljabinsk. 

V tento deň, 15. februára 2013, nikto nečakal jednu z najstrašnejších kozmických udalostí v poslednom storočí. Meteorit, ktorého priemer sa odhaduje na približne 20 metrov a hmotnosť viac ako 10 tisíc ton, sa rútil vesmírom neuveriteľnou rýchlosťou, kým dopadol na Zem neďaleko ruského Čeľabinska.

Náhly jas na oblohe nasledovaný ohlušujúcim revom vyvolal medzi obyvateľmi Čeľabinska paniku. Ľudia utekali do ulíc, hľadali útočisko a spochybňovali povahu desivej udalosti, ktorú zažívali. Niektorí si dokonca mysleli, že išlo o teroristický útok.

 

Obrovský výbuch

Náraz vyvolal silný výbuch ekvivalentný približne 500 kilotonám TNT, ktorý spôsobil rozsiahle škody v okolí. Pri výbuchu sa rozbili všetky okná, poškodili celé budovy a zranených bolo okolo 1 200 ľudí, najmä v dôsledku rozbitých okien a skla. 

Vedci rýchlo zmobilizovali zdroje na štúdium udalosti. Sledovacie kamery, amatérske videá a výpovede očitých svedkov boli zhromaždené a analyzované, aby lepšie pochopili rozsah a povahu výbuchu. Táto udalosť zároveň poskytla cenné informácie o správaní sa meteoritov v zemskej atmosfére.

Čeljabinský meteorit tak upriamil pozornosť sveta na dôležitosť planetárneho dohľadu a ochrany. Vyvolalo to zásadné otázky o našej zraniteľnosti voči kozmickým udalostiam a dôležitosti vývoja sofistikovanejších monitorovacích systémov, aby sme v budúcnosti zabránili akýmkoľvek katastrofickým dopadom.

 

Táto udalosť je uvádzaná ako najvýraznejšia tohto typu od Tunguskej udalosti v roku 1908, ale na rozdiel od nej bola široko pozorovaná a zdokumentovaná. Je tiež prvým preukázaným prípadom v histórii, keď vplyvom pádu meteoritu došlo k zraneniu väčšieho počtu ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd