Pred 42 rokmi došlo k veľkej astronomickej udalosti. Zopakuje sa najskôr o ďalších 400 rokov

Pred 42 rokmi došlo k veľkej astronomickej udalosti. Zopakuje sa najskôr o ďalších 400 rokov
Veronika Sádovská

Presne pred 45 rokmi, 10. marca 1982, nastala astronomická udalosť veľkej krásy a významu pre kultúru a astronómiu. Všetkých vtedy ešte 9 planét bolo zarovnaných v jednej línii.

Všetkých 9 planét v slnečnej sústave, v tom čase bolo Pluto ešte stále považované za planétu, bolo v jednej línii na rovnakej strane Slnka. Táto udalosť, ktorá sa nevyskytla viac ako storočie, podnietila predstavivosť verejnosti a vzbudila záujem astronómov na celom svete.

Vzácne zarovnanie planét

Zarovnanie z roku 1982 nebolo dokonalé priame zarovnanie, ale skôr konfigurácia v tvare písmena "V" s amplitúdou asi 95 stupňov, keď obežné dráhy planét okolo Slnka sú eliptické. Planéty v poradí podľa vzdialenosti od Slnka boli: Merkúr, Venuša, Zem, Mars, Jupiter, Saturn, Urán, Neptún a Pluto.

 

Všetkých 9 planét v jednej rovine pred 42 rokmi nemalo žiadny významný vplyv na Zem alebo slnečnú sústavu. Podujatie však malo veľký kultúrny vplyv, inšpirovalo umelcov, hudobníkov a spisovateľov. Vznikali rôzne diela, ktoré sa tejto tematika venovali.

Táto vzácna udalosť bolo ale dôležitá pre astronómiu. Umožnila astronómom študovať konfiguráciu slnečnej sústavy a lepšie pochopiť vzťahy medzi planétami. Okrem toho podujatie pomohlo stimulovať záujem o astronómiu a vedu všeobecne.

Najbližšie až v roku 2462

Šanca, že znova uvidíme všetky planéty slnečnej sústavy v jednej rovine tu síce je, ale stane sa to až v roku 2462. To už pravdepodobne nikto z nás neuvidí.

Čo ale budeme môcť pozorovať, bude vzácne zarovnanie planét Merkúr, Venuša, Mars, Jupiter a Saturn. Nebude to však počas najbližších mesiacov, počkáme si až do roku 2040.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd