Pred dvoma rokmi spadli najväčšie krúpy v histórii. Mali 23 cm

Veronika Sádovská

Najväčšie krúpy padali pred dvoma rokmi v Argentíne. Vedci dokonca museli vymyslieť pre nich nové pomenovanie.

S búrkovou sezónou prichádza aj častejší výskyt extrémnych prejavov počasia. Medzi ne patrí aj krupobitie, ktoré dokáže spôsobiť škody na majetku aj úrode.

Pred dvoma rokmi zasiahla Argentínu silná búrka s krupobitím. Padali vtedy také veľké krúpy, že pre nich museli vedci vymyslieť nové pomenovanie. Najväčšia z nich mala veľkosť až 23 cm.

Novej kategórii krúp s veľkosťou nad 15 cm dali vedci pomenovanie "gargantuan", teda obrie alebo titánske. 

Vieme, že už malé krúpy dokážu rozbiť sklo na aute. Tieto krúpy o veľkosti 15 cm a viac v niektorých prípadoch dokonca spôsobili škody na fasádach domov, tie väčšia dokonca zanechali diery v stenách.

Tieto krúpy môžu vedcom pomôcť lepšie pochopiť procesy prebiehajúce v búrke, ktoré sú zodpovedné za vznik krupobitia a aj to, ako také krúpy vlastne vznikajú.

Existujú síce aj dôkazy o väčších kúskoch ľadu, ktoré dopadli na zem, ale tie sa pravdepodobne uvoľnili z lietadiel. V roku 1888 zabilo krupobitie v indickom štáte Uttarpradéš  minimálne 230 ľudí.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd