Pred nami je ďalší zimný deň. Vodičov už trápi sneženie i poľadovica. Koľko cm snehu dnes napadne?

Pred nami je ďalší zimný deň. Vodičov už trápi sneženie i poľadovica. Koľko cm snehu dnes napadne?
Dominik Cenkner

Posledný novembrový víkend sa na Slovensku nesie v znamení zimy. Tá meterologická síce začne až 1. decembra, príroda si však robí veci vždy po svojom. Pred nami je tak ďalší deň plný problémov na cestách i detskej radosti zo snehových vločiek.

Počasie u nás naďalej ovplyvňuje hlboká tlaková níž so stredom nad čiernomorskou oblasťou. Práve po jej zadnej strane k nám prúdi studený morský arktický vzduch. 

Aj nedeľa preto prinesie premenlivú, miestami až veľkú oblačnosť. Najmä na severe treba na mnohých miestach počítať so snežením či snehovými prehánkami. 

Vodičov v horských oblastiach môžu potrápiť snehové jazyky. V nižších polohách sa už v ranných hodinách tvorí poľadovica. 

Cestári budú určite robiť čo je v ich silách, niektoré úseky ciest ale bude pokrývať sneh. Už ráno sa tak deje v Čadci a okolí.

Aktuálna zjazdnosť slovenských ciest

O aktuálnej situácii na cestách informuje Slovenská správa ciest. „Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý, okrem východného úseku D1 Hybe (I/18) - Važec- tunel Bôrik a R4 Svidník-obchvat, kde je vrstva čerstvého až kašovitého snehu do 1-2 cm.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý. V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sa na cestách miestami nachádza čerstvý až kašovitý, prípadne utlačený sneh o hr. 1-3 cm, na ceste II/578 Skalka-Kremnica a II/542 Spišská Belá - Spišská Stará Ves do 4-5 cm. Na ceste II/574 odb.Zliechov-Diviacka Nová Ves, Juh a na cestách III. triedy v obvode Chminianska Nová Ves je poľadovica! Na cestách III. triedy v obvode Záborské je miestami zľadovatený sneh!

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. Na HP Besník, Čertovica, Dobšiná, Huty, Javorník, Makov, Oravská Lesná, Príslop, Pusté Pole a Vernár sa nachádza čerstvý až kašovitý, prípadne utlačený sneh o hr. 1-2 cm, na HP Podspády do 3 cm. Na HP Homôlka a Vrchslatina je poľadovica.“

Nedeľa bude naďalej chladná

Oproti včerajšku budú teploty na Slovensku ešte o niečo nižšie. V niektorých oblastiach treba počítať s celodennými mrazmi.

Maximálna denná teplota vystúpi v rozmedzí od -1 °C do +4 °C. V Žilinskom kraji a na Spiši to bude len -5 °C až -1 °C.

Pocit chladu bude umocňovať aj prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou 3 až 10 m/s, v nárazoch lokálne okolo 14 m/s (50 km/h). Na horách nad pásmom lesa pozor na prudký vietor až víchricu.

Koľko cm snehu dnes napadne?

V priebehu dnešného dňa budú zrážky nad naším územím postupne ustávať. Výraznejšiu snehovú nádielku preto očakávať nemožno. 

Najviac snehu opäť raz pribudne na severe. V niektorých oblastiach sa očakáva do 8 cm nového snehu. 

Na záver len pripomenieme, že všetky dôležité informácie nájdete aj v našom LIVE textovom prenose. K dispozícii je na tomto odkaze.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd