Pred nami je mimoriadne LETNÝ víkend, ktorý si užite. Toto sa totiž tak skoro nevráti

Pred nami je mimoriadne LETNÝ víkend, ktorý si užite. Toto sa totiž tak skoro nevráti
Peter Minárik

Slovensko čaká nezvyčajne a mimoriadne letný a teplý víkend. Pôjdu o posledné dni veľmi slnečného a teplého počasia, po ktorých bude nasledovať veľmi výrazná zmena. Od pondelka sa totiž charakter počasia zásadne zmení.

Nie je ešte ani len polovica apríla a teploty, ktoré máme vonku sú nezvyčajne vysoké. Počasie prináša letné teploty a v nedeľu sa teploty dokonca priblížia tropickým teplotám. Pred nami je nezvyčajne teplý víkend, ale pozor.

Už od pondelka sa očakáva výrazný prepad teplôt. Teploty sa z výrazného teplotného nadpriemeru dostanú do hlbokého teplotného podpriemeru. Ochladenie bude veľmi výrazné.

Letný víkend s teplotami až okolo +28 °C

Slovensko čaká veľmi slnečný a teplý víkend. Počasie bude pod vplyvom výraznej tlakovej výše, okolo ktorej sa do našej oblasti bude dostávať teplejší vzduch od západu až juhozápadu.

 

Takýto charakter počasia prinesie na naše územie slnečné a veľmi teplé počasie. Počas víkendu nás čaká obloha takmer bez mráčika s letnými teplotami.

V sobotu sa maximálne teploty na Slovensku dostanú na +21 až +26 °C, no počas nedele bude ešte o zhruba 2 °C teplejšie a maximálne teploty sa vyšplhajú k hodnote +28 °C.

Takéto počasie sa tak skoro nevráti

V priebehu pondelka sa počasie začne výrazne kaziť. Prvé náznaky zmeny budeme môcť pozorovať už v nedeľu, kedy sa v niektorých oblastiach, predovšetkým na severe krajiny môžu objaviť aj búrky. V pondelok budú zrážky a búrky častejšie.

Cez naše územie totiž bude postupovať studený front, za ktorým sa k nám od severozápadu prepadne veľmi chladný vzduch a ten prinesie spomínanú zmenu.

 

Dlhodobé predpovede počasia totiž naznačujú, že prúdenie chladného vzduchu bude trváce a výrazné. Teploty budú v budúcom týždni pod hranicou dlhodobého normálu. Inými slovami zatiaľ čo teraz zažívame nezvyčajne vysoké teploty na apríl, tak budúci týždeň nás čakajú na apríl nezvyčajne nízke teploty. Ako vidieť na ansámbly modelu GFS, tak otepľovať by sa malo najskôr na konci apríla, no také počasie, aké zažívame teraz sa zatiaľ neočakáva. Takéto teploty, aké nás čakajú by sa mali vrátiť najskôr v máji.

vývoj teploty v hladine 850 hPa
vývoj teploty v hladine 850 hPa, zdroj: GFS

Maximálne teploty by v niektorých oblastiach Slovenska nemuseli vystúpiť nad hranicu +10 °C, vrátia sa nočné mrazy a na hory aj sneh.

Pred nami je chladná perióda počasia, ktorá by sa tu mala udržať dlhšia. Predpoveď deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd