Pred nami je najchladnejšia noc. Takto chladno už tento rok nebude

Peter Minárik

Po slnečnom, no studenom dni nás čaká veľmi chladná noc a je vysoko pravdepodobné, že táto noc prinesie poriadne nízke teploty. Je dokonca vysoko pravdepodobné, že takto chladno už tento rok nebude.

Počas dnešného dňa prevládalo na našom území krásne slnečné, no veľmi chladné počasie. Na viacerých miestach sa vyskytoval celodenný mráz. Iba na zopár miestach išli teplota nad nulu.

Najteplejšie bolo počas dnešného dňa v oblasti Banskej Bystrice, kde sa teplota dostala takmer na +2 °C. Nad nulu sme sa dostali napríklad aj v Prievidzi. K vzostupu teplôt dopomohla nízka oblačnosť a slnečné lúče.

Naopak, v našich najväčších mestách ako Bratislava, Žilina, či Košice sa teploty pohybovali pod bodom mrazu. Teploty sa už v týchto chvíľach vydali prudko nadol a pred nami je mimoriadne chladná noc.

Najchladnejšia noc v decembri?

Predpoklady na nadchádzajúcu noc sú také, že môžeme zažiť vôbec najchladnejšiu noc od začiatku tejto zimnej sezóny. Už sme sa síce dostali pod hranicu -20 °C a teplota v okolí Telgártu klesla na -23,5 °C, ale táto noc môže byť ešte o čosi chladnejšia.

Podmienky totiž budú ideálne. Do našej oblasti prúdi veľmi chladný vzduch, vietor sa utíšil a počas noci sa očakáva jasná obloha. Snehová pokrývka sa aj naďalej nachádza vo väčšine slovenských dolín a to dopomôže ochladzovaniu.

Noc na pondelok prinesie na naše územie teploty od -5 do -11 °C, no v dolinách a v kotlinách môžu teploty klesať aj pod -20 °C.

Takto chladno už tento rok nemusí byť

Predpovede počasia naznačujú, že v nadchádzajúcich dňoch sa očakáva oteplenie. To by malo prísť v dvoch vlnách. Prvá sa očakáva už od utorka a druhá by mala prísť počas vianočných sviatkov.

Ani ansámblové predpovede numerických modelov nenaznačujú, že by sme tento rok mohli zažiť ešte takýto vpád chladného vzduchu a tak je pomerne vysoko pravdepodobné, že aktuálna vlna chladného počasia je posledná v tomto roku a pred nami máme poslednú studenú noc.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd