Pred nami je posledný aprílový deň. Prinesie viac slnečných lúčov?

Zuzana Macháčová

Predĺžený víkend sa začal oblačnejším počasím, s prehánkami, dažďom a v našej oblasti zúrili aj búrky. Teplota na juhu Slovenska vystúpila až do +19 °C. Aké počasie prinesie posledný aprílový deň?

Včerajšie počasie ovplyvňoval prechod frontálneho systému, ktorý postupoval cez našu krajinu smerom na východ. Dnes sa bude oblačnosť nad nami rozpadávať, ale neskôr popoludní menej oblačnosti a zrážok „zariadi“ výbežok tlakovej výše, ktorý sa k nám rozšíri od severozápadu.

V nedeľu sa môžeme tešiť na krajšie počasie a 1. máj nás privíta prevažne slnečnou oblohou. Teploty pôjdu nahor, až sa zastavia na hodnote od +15 °C do +20 °C. Na severe bude o niečo chladnejšie, teplota sa bude pohybovať od +12 °C do +15 °C.

Zrážky sa v poslednú aprílovú nedeľu vyskytnú najmä na severe. Cez deň spŕchne miestami vo východnej polovici krajiny, inde už len ojedinele. Vietor bude fúkať od severozápadu až severu rýchlosťou do 30 km/h. 

Počasie na posledný aprílový deň 

Pred nami je posledný aprílový deň. V roku 2012 namerali 30. apríla v Gabčíkove tropických +31,8 °C, no horúco bolo vtedy aj v nasledujúcich dňoch. 

Dnešné teploty budú podstatne nižšie. Na západnom Slovensku bude nedeľa polooblačná až oblačná s teplotami od +15 °C do +20 °C.

Na strednom Slovensku sa posledný aprílový deň predvedie premenlivou, na severe dopoludnia až veľkou oblačnosťou. Môžu sa ešte vyskytnúť prehánky, k večeru však už zrážky ustanú. Teplota vystúpi na +12 °C až +16 °C, na juhu v okolí Dudiniec bude okolo +19 °C. 

Východ Slovenska bude mať spočiatku oblačnú až zamračenú oblohu, taktiež tu treba počítať s prehánkami alebo dažďom. Neskôr zrážky ustanú a zmenší sa aj oblačnosť. Teplota sa bude pohybovať od +13 °C do +18 °C. 

Výstrahy na horách pred lavínami 

V horských oblastiach bude prevládať premenlivo oblačné počasie, miestami aj so zrážkami, na hrebeňoch Tatier treba rátať so snehovými. Vo výške 1 500 m bude okolo +3 °C. 

Ak sa chystáte na hory, tak pozor na výstrahy pred lavínami. V Západných, Vysokých a Nízkych Tatrách platí 2. stupeň výstrahy pred lavínami.

Vo Veľkej a Malej Fatre je snehová pokrývka celkovo už veľmi nízka a vyskytuje sa iba v polohách nad 1 300 m n. m., preto je tam vyhlásené iba malé lavínové nebezpečenstvo, informuje HZS. Pamätajte, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva, môžete byť ohrození pádom lavín.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd