Pred nami je posledný zimný spln. Pozorovať budeme „Červí Mesiac“

Dominik Cenkner

Už zajtra, presnejšie v utorok 7. marca, nastane spln Mesiaca. Pôjde o posledný spln tohtoročnej zimy.

Zima 2022/23 sa nám skončila. Aspoň tá meteorologická, ktorá končí v posledný februárový deň. 

Stále sa však nachádzame v období astronomickej zimy. To sa skončí v nedeľu 20. marca. O 16:33 nášho času nastane na Slovensku jarná rovnodennosť a začne sa astronomická jar.

Z tohto pohľadu bude utorkový spln Mesiaca posledným v tohtoročnej zime. Nastane presne o 13:40 h. 

Pozorovať budeme „Červí Mesiac“

Pomenovania jednotlivých splnov zväčša pochádzajú od pôvodných obyvateľov Ameriky a ich pozorovaní. Každý spln má tak niekoľko prezývok súvisiacich s mesiacom, v ktorom spln nastane. 

Marcový spln dostal viaceré pomenovania, najčastejšie sa používa termín „Červí Mesiac“. Dôvod je prozaický. S blížiacou sa jarou a stúpajúcimi teplotami sa prebúdza aj príroda a z pôdy napr. vychádzajú dážďovky. 

Toto pomenovanie však nie je jediné, ktoré sa spája s marcovým splnom. Medzi ďalšie prezývky marcového splnu patria Husí mesiac, Mesiac snehovej kôry, Orlí mesiac či Cukrový mesiac.

Marec prinesie aj ďalšie nebeské divadlo

V súvislosti s nočnou oblohou je dôležité dať do pozornosti ďalšie nebeské divadlo, ktoré budeme môcť pozorovať ešte tento mesiac. Koncom marca sa Mesiac zúčastní aj na ďalšej významnej astronomickej udalosti, keď sa v nedeľu 26. marca po západe Slnka spojí s Marsom a Jupiterom.

Ľuďom, ktorí posledný víkend v mesiaci vyjdú von, aby videli túto udalosť, sa naskytne aj skvelý pohľad na súhvezdie Orión. Orión bol na nočnej oblohe viditeľný niekoľko posledných mesiacov, ale čoskoro sa stratí z dohľadu. Slávne súhvezdie bude v noci opäť viditeľné až na jeseň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd