Pred nami je séria BÚROK. Pozrite si priebeh toho, čo nás od zajtra čaká

Peter Minárik

Slovensko čakajú veľmi nepokojné dni, ktoré na naše územie dorazia už do zajtra. Hneď v skorých ranných hodinách postúpi do našej oblasti prvá zrážková vlna a následne sa počas popoludnia očakávajú aj intenzívne búrky.

Ako sme včera informovali, tak stabilné počasie na našom území končí. Aktuálne to pociťujeme už na západnom Slovensku, kde popoludní prišli prvé zrážky, ktoré však zatiaľ priniesli len pokojný dážď.

Aktuálne sa v Európe vyskytujú mimoriadne intenzívne búrky, ktoré sužujú predovšetkým Nemecko a Taliansko. Prináša ich tu studený front, ktorý postupuje smerom k severovýchodu a už v ranných hodinách začne postupovať cez naše územie.

Séria búrok odštartuje v piatok

V priebehu večerných hodín sa intenzívne búrky presunú do Rakúska, Chorvátska a neskôr do západného Maďarska. Pôvodne mali zasiahnuť aj naše územie, no postup frontu sa spomalil a búrky už zaniknú nad Maďarskom. Po polnoci k nám začne postupovať studený front so zrážkovou vlnou. Očakáva sa, že prípadné búrky budú už len výnimočné a ojedinelé a to vzhľadom na nedostatok energie v neskorších večerných hodinách.

 

Ráno sa od juhozápadu postupne na našom území rozprší. Dážď sa v priebehu dňa dostane postupne nad takmer celé naše územie a okolo poludnia by mali zrážky od juhozápadu ustávať. V piatok ráno a dopoludnia preto počítajte so zamračeným a upršaným počasím, ktoré prinesie niekoľko milimetrov zrážok.

Avšak môžeme povedať, že ranný a dopoludňajší dážď situáciu len zhorší a pripraví dobrú pôdu pre nasledujúce hodiny. Po daždi totiž zostane vzduch veľmi vlhký a v piatok v prvej časti popoludnia môže prechodne na západe aj vykuknúť slnko. To bude postačujúce na to, aby vzduch tieto slnečné lúče ďalej labilizovali. V tomto labilnom vzduchu následne začnú vznikať ďalšie búrky.

Začať tvoriť by sa mali predovšetkým v piatok po 15:00 h a to najmä na západnom Slovensku a v južných okresoch Banskobystrického kraja.

očakávané búrky počas piatka
očakávané búrky počas piatka
 

Sobota prinesie ďalšiu vlnu búrok

Búrky hrozia až do sobotňajšieho rána a až následne by mali zoslabnúť. Ďalšia vlna potom na naše územie dorazí v sobotu počas dňa.

Tentoraz by sa však mali vyskytovať už v iných oblastiach nášho územia. Sobotňajšie búrky by mali byť sústredené do severných a východných oblastí. Vytvárať by sa mali predovšetkým nad Poľskom a nad severným a východným Slovenskom.

očakávané búrky počas soboty
očakávané búrky počas soboty

Na zvyšku územia sa v sobotu zatiaľ očakáva stabilné, slnečné a teplé počasie.

V nedeľu budú búrky početné

V priebehu nedele nás potom čaká ďalšia vlna búrok, ktorá by podľa predbežných informácii mala byť z celého tohto týždňa najintenzívnejšia. Búrlivo bude prakticky na celom území, no ťažisko búrkovej činnosti by malo byť nad stredným Slovenskom.

očakávaná búrková situácia počas nedele
očakávaná búrková situácia počas nedele

Počasie sa neupokojí ani na začiatku budúceho týždňa. Búrlivé dni by mali na našom území pokračovať a s búrkami treba počítať prakticky každý jeden deň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd