Pred nami sú daždivé dni. Silné zrážky môžu spôsobiť POVODNE

Pred nami sú daždivé dni. Silné zrážky môžu spôsobiť POVODNE
Ema Bazhaykin

Slovensko sa môže s príjemným letným počasím na niekoľko dní rozlúčiť. Čakajú nás nebezpečné búrky aj intenzívne zrážky, ktoré môžu spôsobiť povodne najmä v niektorých oblastiach.

Len včera sme si užívali pravé letné počasie a teploty, ktoré v niektorých oblastiach Slovenska prvýkrát tohto roku dosiahli hranicu +30 °C. Už dnes na poludnie sa však situácia začala radikálne meniť a najbližšie dni sa môžeme s príjemným počasím rozlúčiť.

Už dnes v poobedných hodinách očakávame intenzívne búrky. Búrkový systém by mal byť najintenzívnejší na západe Slovenska a postupovať bude vo večerných a nočných hodinách smerom na východ, kde by mal slabnúť.

Búrlivú noc vystrieda začiatkom týždňa daždivé počasie, ktoré pretrvá až do konca pracovného týždňa. Pre niektorých záhradkárov to je možno dobrá správa, treba sa však mať na pozore.

Keďže zrážok bolo za posledné dni pomerne veľa, ďalšie intenzívne zrážky by mohli viesť k povodniam, a to najmä v Podunajskej nížine, Žilinskom kraji a na toku Hornád v okolí Košíc.

 

Po silnej búrke príde poriadny lejak

V dnešných podvečerných až nočných hodinách očakávame príchod veľmi intenzívnych búrok, ktoré môžu priniesť také nebezpečné javy ako krúpy, silný vietor či dokonca tornádo. Najmä pre juhozápadné Slovensko je vydaný najvyšší stupeň výstrahy.

Okrem búrlivého počasia nám však hrozia aj silné prívalové zrážky, ktoré môžu napáchať veľa škody, či už poľnohospodárom, alebo na súkromných majetkoch.

Hrozia povodne

Hydrologická výstraha 1. stupňa je vydaná pre Bratislavský okres, okres Dunajská Streda, Komárno aj Nové Zámky vzhľadom na spadnuté a očakávané zrážky v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja. Na slovenskom úseku Dunaja očakávame mierny vzostup až vzostup na úrovni 1. stupňa povodňovej aktivity.

 

Výstraha 1. stupňa platí aj pre Prievidzu, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Žilinu. Vzhľadom na už spadnuté a očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

Na toku Hornád budú pretrvávať vysoké vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity, v dôsledku čoho je vydaná hydrologická výstraha 1. stupňa aj pre okolie Košíc. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd