Pred nami sú slnečné dni, no treba si dať POZOR na ďalšie nebezpečné počasie

Peter Minárik

Po búrlivej sobote nás čakajú nádherné slnečné dni. Počasie však také bez starosti nebude. Pozor si treba dať na veľmi nízke teploty, ktoré môžu opäť spôsobiť škody a starosti.

Nad našou oblasťou sa v uplynulých hodinách nachádzal okludujúci front, ktorý priniesol prehánky a búrky. Tie boli najvýraznejšie na západe.

Dnes sa však začalo počasie zlepšovať a začalo vykúkať Slnko. Môže za to zvýrazňujúca sa tlaková výš v našej oblasti.

Táto tlaková výš má svoj stred nad východnou Európou a od severovýchodu zasahuje nad naše územie. Tlaková výš by mala mať dominantný vplyv na počasie počas nasledujúcich niekoľko dní.

Vplyv tlakovej výše tak zabezpečí, že v nadchádzajúcich dňoch nerátajte so zrážkami a nedajbože s búrkami. Počasie bude prevažne jasné až polooblačné.

V priebehu dňa budú teploty stúpať na príjemné hodnoty až k hranici +20 °C a v južných regiónoch nášho územia sa teplota dostane aj nad +20 °C. Nebezpečné počasie nás však čaká v noci.

Pozor si dajte na mrazy

Vzduch, ktorý k nám bude prúdiť okolo spomínanej tlakovej výše príde od severovýchodu až východu. Pôjde o kontinentálny, suchší vzduch.

Ten sa zvykne počas dňa pomerne dobre ohrievať, no naopak počas noci sa začne výraznejšie prechladzovať. Pri vyjasnení budú teploty prudko klesať nadol.

Nadchádzajúce noci tak hrozia mrazmi. Prízemný mráz sa očakáva vo viacerých oblastiach a dokonca by v dolinách a v kotlinách malo mrznúť aj vo výške 2 metrov nad zemou.

Pravdepodobne najchladnejšie bude v noci z pondelka na utorok, kedy mrazy hrozia na najväčšej ploche nášho územia.

očakávané minimálne teploty v noci z pondelka na utorok
očakávané minimálne teploty v noci z pondelka na utorok

Keďže vegetácia je už v pokročilom štádiu, tak mrazy nadchádzajúce dni môžu spôsobiť škody na úrode. Poľnohospodári a ovocinári buďte v strehu!

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd