Pred Vianocami niekde napadne aj sneh. Napadnúť môže až cez 20 cm, no len v týchto oblastiach

Pred Vianocami niekde napadne aj sneh. Napadnúť môže až cez 20 cm, no len v týchto oblastiach
Peter Minárik

Vianoce sa blížia a predpoveď počasia naznačuje, že pred Vianocami na našom území ešte napadne sneh a rozhodne ho nebude málo. Výška nového snehu sa môže šplhať až nad 20 cm.

Aktuálne vládne na našom území inverzné počasie. Môže za to rozsiahla tlaková výš, ktorá do niektorých oblastí prináša vysoké teploty, ktoré stúpajú až nad +10 °C, zatiaľ čo v iných oblastiach mrzne.

Inverzné počasie nateraz končí. Už v stredu nás začne ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie zrážky, no takmer výlučne len do Trenčianskeho a Žilinského kraja. Od 800 metrov, na krajnom severe aj nižšie bude snežiť a ešte popoludní sa začne oblačnosť od západu zmenšovať, no nie nadlho.

Vo štvrtok, v skorých ranných hodinách začne v Žilinskom kraji opäť snežiť a v priebehu dňa sa postupne zrážky rozšíria nad ďalšie oblasti Slovenska.

V nížinách bude liať

Počasie však nebude tak jednoznačne zimné. Vo štvrtok nás čakajú plošné zrážky, ktoré môžu priniesť 10 až 20 mm, no na strednom Slovensku až okolo 30 mm zrážok. V polohách pod 400 metrov však bude výlučne pršať.

Numerické modely naznačujú pomerne komplikovanú situáciu. Hranica sneženia totiž bude veľmi premenlivá. Vo štvrtok ráno bude snežiť od výšky zhruba 400 metrov, čo spôsobí problémy na viacerých miestach stredného Slovenska, no počas štvrtkového dopoludnia začne hranica sneženia postupne stúpať až nad 800 m n.m, keďže teploty takmer na celom území pôjdu nad bod mrazu.

To naznačuje, že dopravné problémy čakajú naše územie predovšetkým vo štvrtok ráno a to najmä na horských priechodoch. V priebehu dňa síce sneženie bude lokálne aj intenzívnejšie, ale bude sa otepľovať a snehová vrstva sa tak bude topiť.

Napadne až cez 20 cm

Vo štvrtok dopoludnia bude najmä v polohách nad 400 metrov v Trenčianskom a v Žilinskom kraji ležať od 5 do 10 cm nového snehu. 

Výraznejšia nádielka, ako sme spomínali, príde počas dňa, no teploty budú stúpať a hranica sneženia začne rásť. So snežením treba počítať len v polohách nad 600 metrov, kde by do večerných hodín mohlo napadnúť aj viac ako 20 cm snehu.

očakávaný úhrn snehových zrážok
očakávaný úhrn snehových zrážok

Pár dní pred Vianocami tak ešte na našom území napadne sneh, no dobré správy nemáme. Už v piatok sa začne otepľovať a aj v polohách, kde vo štvrtok napadne sneh treba počítať v posledných hodinách pred Vianocami s výrazným úbytkom snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd