PREDPOVEĎ: Čo prinesie počasie nasledujúce dni? Čakajte OTEPLENIE až na +20 °C

PREDPOVEĎ: Čo prinesie počasie nasledujúce dni? Čakajte OTEPLENIE až na +20 °C
Peter Minárik

Počasie by malo priniesť na Slovensko v nadchádzajúcich dňoch oteplenie, ktoré by mohlo prekročiť aj hranicu +20 °C. Do našej oblasti totiž mieri vlna teplého vzduchu, ktorá by v nadchádzajúcich dňoch mala dvíhať teploty nad príjemnú hranicu +15 °C a postupne teploty túto hranicu aj prekonajú.

Nad Európou aktuálne zúri veľmi nepriaznivé počasie, ktoré prinášajú početné a samostatné tlakové níže. Tých je taký veľký počet, že sa v tom strácajú aj samotný meteorológovia. Z jednej tlakovej níže totiž vznikajú ďalšie a tie sa štiepia na ďalšie.

Obvykle dostáva každá tlaková níž svoje vlastné meno, no v tomto prípade je početnosť tlakových níži taká veľká, že sa rozhodli nemeckí meteorológovia nové tlakové níže len číslovať. V strednej Európe tak ovplyvňuje počasie komplex tlakových níží ELFI a jednotlivé samostatné stredy majú svoje čísla. Slovensko aktuálne ovplyvňuje tlaková níž ELFI 3, ktorá má stred nad severným Maďarskom a prináša na naše územie vlnu výrazného dažďa.

Počas dnešného dňa spadlo najviac zrážok na našom území na severných návetriach Malých Karpát. Na stanici Pernek už evidujú zrážkomery viac ako 55 mm zrážok, pričom obrovské množstvo zrážok spadlo aj v Bratislave.

Na Kolibe siahajú zrážkové úhrny za 24 hodín na hodnotu 45 mm, čo je rekordná hodnota. Ide o nový marcový rekord.

Zrážky našťastie v našej oblasti nespôsobujú problémy, no úplne iná situácia je vo Francúzsku, kde si povodne vyžiadali už 6 obetí. V Alpách zasa spôsobujú problémy lavíny a ťažký sneh. Pozitívnou správou je však fakt, že počasie sa už začne v celej Európe zlepšovať a spolu s tým budú stúpať aj teploty.

Aké bude počasie nadchádzajúce dni?

V nadchádzajúcich dňoch sa nepriaznivé počasie odsunie do oblasti Čierneho mora a východného Balkánu a nad strednou Európou sa začne zvýrazňovať tlaková výš, ktorej stred sa usadí nad Alpami a postupne ovplyvní počasie na Slovensku.

 

Druhá polovica týždňa prinesie úplne iné počasie ako panuje teraz. Malo by byť prevažne jasno až polooblačno. Najviac oblačnosti bude na východe Slovenska a čím západnejšie pôjdete, tak tým bude slnečnejšie.

Stúpať budú aj teploty, ktoré už vo štvrtok opäť prekonajú hranicu +15 °C a do víkendu sa denné teploty budú pohybovať v intervale od +10 do +16 °C. Nočné mrazy neočakávajte.

Počasie sa pokazí a hrozia aj búrky

V priebehu víkendu sa však treba pripraviť na ďalšie zhoršenie počasia. V sobotu by mal počasie na Slovensku ovplyvňovať prechod studeného frontu, ktorý prinesie na naše územie viac oblačnosti a aj veľa zrážok. Na viacerých miestach sa budú vyskytovať prehánky, či občasný dážď, no vzhľadom na očakávanú dynamiku na fronte sa na našom území môžu vyskytovať aj slabé búrky.

 

 

 

Za studeným frontom sa v nedeľu mierne ochladí, no ochladenie nebude zásadné a teploty a znížia len o pár stupňov nadol. Oblačnosť by sa mala zlepšiť, no opäť nie nadlho. Už v pondelok sa počasie opäť zhorší a čaká nás ďalšia vlna dažďa.

Na Jozefa, čiže v utorok by však malo dôjsť k postupnému zlepšovaniu počasia a numerické modely dávajú nádej, že nás čaká perióda veľmi teplého počasia. Teploty by sa na našom území mohli postupne šplhať až cez hranicu +20 °C. Vývoj počasia na ďalšie si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd