PREDPOVEĎ do konca apríla: Počasie prinesie búrky, výdatný lejak aj zimné počasie

PREDPOVEĎ do konca apríla: Počasie prinesie búrky, výdatný lejak aj zimné počasie
Peter Minárik

Apríl sa blíži ku svojmu koncu a počasie by podľa aktuálnych predpovedí malo byť aj naďalej veľmi premenlivé. Niektoré dni, ktoré máme pred nami budú veľmi upršané, no vyskytovať sa budú aj búrky a nebezpečné budú aj mrazy, ktoré môžu poškodiť úrodu.

Slovensko zažíva vrtochy aprílového počasia. Začiatok apríla bol teplotne nadpriemerný a priniesol letné dni, no druhá polovica apríla sa nesie v znamení chladného a sychravého počasia. Takéto počasie by malo na našom území pokračovať aj nadchádzajúce dni, no počasie už avizuje zmenu, ktorá by mala prísť ku koncu nadchádzajúceho týždňa. Výraznejšie oteplenie prinesie opäť letné počasie.

Chladný a mrazivý začiatok týždňa

Do našej oblasti sa aktuálne dostáva studený a vlhký vzduch, ktorý ešte v pondelok prinesie predovšetkým do severných regiónov Slovenska sneženie. To by malo v priebehu dňa ustávať a dokonca sa môže zmenšiť oblačnosť, čo môže priniesť pre poľnohospodárov a ovocinárov problémy.

Noc z pondelka na utorok totiž bude v porovnaní s uplynulými dňami iná v tom, že vyjasnenie umožní výraznejší pokles teplôt. Tie by sa mohli na viacerých miestach severného a stredného Slovensko, ojedinele aj inde dostať pod bod mrazu. Poľnohospodári by sa tak mali mať na pozore.

 

V ďalších dňoch nám už potom mrazy nehrozia, keďže sa začne zväčšovať oblačnosť a čakajú sa výrazné zrážky.

V strede týždňa lejak aj búrky

Stred pracovného týždňa prinesie na naše územie výrazné zhoršenie počasia. Z Jadranského mora sa priamo cez naše územie smerom k severu bude presúvať pomerne hlboká tlaková níž, ktorá prinesie výdatné zrážky. Prvé zrážky sa očakávajú na juhu krajiny už v utorok večer.

 

 

 

Situácia bude v našej oblasti veľmi zaujímavá v tom, že zrážky na tlakovej níži dorazia do chladného vzduchu. V severozápadnej časti níže, teda v oblasti Česka, či Nemecka môže prechodne snežiť aj v nižších polohách. Na Slovensku by malo len výdatne pršať.

Zároveň však od juhu prenikne po zadnej strane tlakovej níže teplejší vzduch, ktorý môžu labilizovať vzduchovú hmotu, čo by mohlo priniesť do južných a juhovýchodných regiónov Slovenska potencionálne búrky. 

Od utorkového večera až do štvrtka sa na našom území očakáva oblačné počasie s množstvom zrážok. Intenzívne zrážky by mohli priniesť úhrny v desiatkach milimetrov.

Letné počasie je na obzore

Vyzerá to tak, že posledné aprílové dni prinesú na naše územie konečne vytúžené oteplenie, ktoré zodvihne teploty na poriadne vysoké hodnoty.

Nad východnou Európou by sa mala začať rozprestierať tlaková výš, okolo ktorej by mal začať do našej oblasti od juhu prúdiť veľmi teplý vzduch. Oteplenie by malo byť pomerne náhle a výrazné. Už nadchádzajúci víkend môže priniesť letné počasie.

Nadchádzajúci víkend sľubuje na našom území prevažne jasné až polooblačné počasie s dennými teplotami, ktoré sa na našom území budú šplhať na +20 až +25 °C, pričom v najteplejších regiónoch Slovenska by mohli teploty prekonať aj letnú hranicu +25 °C.

V posledné aprílové dni však už treba počítať s nestabilnejším počasím. Naďalej by síce malo byť pomerne teplo, no pripraviť sa musíte už na to, že popoludní hrozia početnejšie prehánky, či búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd