Predpoveď na VIANOCE: Do Vianoc bude počasie premenlivé, no na Vianoce to vyzerá zatiaľ pozitívne

Predpoveď na VIANOCE: Do Vianoc bude počasie premenlivé, no na Vianoce to vyzerá zatiaľ pozitívne
Peter Minárik

"Ako bude na Vianoce?" je jedna z najčastejších otázok počas roka. K vianočnej atmosfére patrí zasnežené a mrazivé počasie. Čo nás čaká tentokrát a ako to vyzerá s počasím do Vianoc?

Do Vianoc zostávajú posledné dva týždne. Tohtoročný začiatok meteorologickej zimy začal vo veľkom štýle. Sneh napadol aj v najnižších polohách a prakticky na celom území, s výnimkou krajného západu máme snehovú pokrývku aj teraz.

Prvá decembrová dekáda sa niesla v chladnejšom počasí, ktoré pretrváva až doteraz, no to sa dnes zlomí. Do našej oblasti začína prenikať teplejší vzduch, ktorý sa tu udrží niekoľko nasledujúcich dní.

Čo nás však čaká nasledujúce dva týždne a ako predbežne vyzerá počasie na Vianoce?

Pred nami je teplejšie počasie

Ako sme už spomínali, tak na našom území sa teraz začína otepľovať. Od západu sa k nám začína dostávať teplejší vzduch a v tomto teplejšom, západnom prídení budeme minimálne do 15. decembra, teda do piatka.

Na našom území tak nasledujúci týždeň treba počítať s oblačným a prechodne aj s upršaným počasím. Mrznúť bude len v noci a to len v najchladnejších regiónoch Slovenska. Počas dňa pôjdu teploty na celom území nad nulu a pohybovať sa budú od +1 do +9 °C. Odmäk a postupné topenie snehu tak čaká celé Slovensko.

V piatok by sa mal do našej oblasti dostať chladnejší vzduch, ktorý opäť prinesie nočné mrazy a na severe sa môže vyskytovať aj celodenný mráz. Taktiež sa aj do nižších polôh vrátia snehové vločky, no týmto dobré správy končia. Ochladenie bude len dočasné a už na prelome ďalších týždňov by sa malo opäť otepľovať.

Pred Vianocami nás čaká zimné počasie

Počasie bude ako na hojdačke, čo vidieť aj na animácii až do Vianoc.

Ďalší vpád chladného vzduchu by mal zasiahnuť naše územie okolo 19-20. decembra. Pár dní pred Vianocami by sa malo opäť vyskytovať mrazivé počasie s nočnými teplotami aj pod -10 °C. Denné teploty by sa mali pohybovať od -3 do +3 °C. Snežiť môže aj v nížinách, no keďže denné teploty budú nad nulou, tak sa snehové zrážky budú topiť.

Aké budú Vianoce?

V meteorologických kruhoch sa zaužíval pojem "vianočné oteplenie". Vznikol na základe toho, že uplynulé roky dosť často pred Vianocami nasnežilo a krásna zima panovala dokonca aj v nížinách, no tesne pred Vianocami alebo počas vianočných sviatkov došlo k prudkému otepleniu a k roztopeniu vytvorenej snehovej pokrývky.

Dlhodobé numerické modely a aj klimatologické modely naznačujú, že záver decembra by mal byť teplotne nadnormálny, čo evokuje opäť vianočné oteplenie.

Do Vianoc zostávajú ešte dva týždne a aktuálne sú k dispozícii niektoré ansámble dlhodobých numerických modelov, ktoré však naznačujú, že zatiaľ je vyššia pravdepodobnosť toho, že tohtoročné Vianoce budú zimné. Ak by sme mali tieto predpovede vyjadriť v percentuálnej podobe tak je to aktuálne cca 70:30, že Vianoce budú zimné s mrazmi a zrejme aj so snehom.

Vývoj do Vianoc sa však celkom určite bude meniť. Ako to aktuálne vyzerá deň po dni, vrátane Vianoc nájdete v našom kalendári TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd