Predpoveď na VIANOCE: Počasie prinesie cez Vianoce zmenu, ktorá sa vám bude páčiť

Predpoveď na VIANOCE: Počasie prinesie cez Vianoce zmenu, ktorá sa vám bude páčiť
Peter Minárik

Vianoce sú za rohom a všetkých určite zaujíma to, aké bude počasie na Vianoce? Predpoveď počas Vianoc naznačuje zmenu počasia, ktorá sa mnohým bude páčiť.

Už je to za rohom. Vianoce sa nezadržateľne blížia a pred nami je posledný predvianočný týždeň. Počasie na nasledujúce dni je už takmer isté a začína byť jasné aj to, čo nás čaká počas Vianoc.

Už sa pomerne stáva zvykom, že počas Vianoc dochádza k výraznej zmene počasia. Inak tomu nebude ani tento rok.

Uplynulé roky nás zasiahlo skôr vianočné oteplenie. Aktuálny vývoj počasia však naznačuje, že tentoraz nás čaká príjemnejšia zmena.

Pred Vianocami bude teplo

Slovensko aktuálne zažíva teplé počasie, ktoré nastúpilo po niekoľkých zasnežených a mrazivých dňoch na začiatku decembra. Toto teplé počasie bude pretrvávať aj v nadchádzajúcich dňoch.

Predvianočné počasie tak bude nadpriemerne teplé. Do našej oblasti totiž bude prúdiť teplá vzduchová hmota od západu, ktorá v porovnaní s dlhodobým normálom bude až o 10 °C teplejšia. Tento teplý vzduch sa k nám bude dostávať z Atlantiku po okraji rozsiahlej tlakovej výše, ktorá sa bude tiahnuť z východného Atlantiku nad západnú Európu.

Do polovice budúceho týždňa nás ešte čaká prevažne stabilné počasie. Od stredy, teda od 20. decembra k nám začnú v teplom, atlantickom prúdení postupovať jednotlivé tlakové níže, ktoré prinesú upršané počasie. Posledné dni pred Štedrým dňom tak prinesú dážď s teplotami počas dňa až do +10 °C. Tesne pred Vianocami však začne súboj medzi teplým a studeným vzduchom a teploty môžu byť ako na hojdačke. Mrazivá a zasnežená zima nás však ešte nečaká.

Na Vianoce príde zmena

Počasie na Štedrý deň bude v znamení súboja teplého a studeného vzduchu. Cez našu oblasť bude prechádzať teplotné rozhranie. Dnes je ešte obtiažne zostaviť presnú predpoveď počasia na Vianoce, keďže práve konečná poloha teplotného rozhrania rozhodne o tom, aké nás čakajú vianočné dni.

Predbežne to vyzerá tak, že na Štedrý deň sa ešte budeme nachádzať v teplejšom vzduchu a k štedrovečernému stolu budeme usadať pri upršanom a teplom počasí. 

Už na Prvý sviatok vianočný sa však črtá zmena v podobe prechodu studeného frontu, za ktorým sa k nám prebojuje studený vzduch. Štedrý večer tak síce ešte bude upršaný, ale vianočné oteplenie sa tento rok nechystá. Vyzerá to skôr na vianočné ochladenie. Na Prvý sviatok vianočný by už malo na našom území snežiť a to predovšetkým na severe a snehové prehánky sa očakávajú aj na Druhý sviatok vianočný.

Máme týždeň do Vianoc a počasie teda vyzerá tak, že predvianočná atmosféra a naháňanie sa za poslednými darčekmi bude pod oblačnou oblohou a pri upršanom počasí, no vianočné sviatky by mali priniesť ochladenie a príchod zimného počasia. Aktuálnu predpoveď deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd