Predpoveď počasia na predĺžený víkend. Čakať môžeme prehánky, dážď, búrky, ale aj slnečné lúče

Dominik Cenkner

Pred nami sú posledné dva aprílové dni, ktoré sú zároveň aj víkendové. Víkend bude navyše o niečo dlhší ako býva zvykom, v pondelok je totiž 1. máj. Bude voľným dňom priať aj počasie?

Hneď na úvod môžeme povedať, že počasie bude každým dňom o čosi krajšie. Poďme však postupne. 

V sobotu sa vyskytnú dážď i búrky

Počasie v sobotu 29. apríla bude ovplyvňovať v brázde nízkeho tlaku rozpadávajúci sa okludujúci frontálny systém nad strednou Európou. Počas dňa nás čaká oblačné až zamračené počasie, popoludní môže byť lokálne oblačnosti aj menej. 

Na väčšine územia, okrem Zemplína, kde sa zrážky očakávajú len ojedinele, treba počítať s prehánkami alebo dažďom. Na západnom Slovensku sa môžu vyskytnúť ojedinelé búrky. 

Na horách pozor na zimné podmienky. Aj dnes sa na hrebeňoch Tatier očakáva sneženie. 

Maximálna denná teplota vystúpi zväčša v rozmedzí od +9 °C do +14 °C. Teplejšie bude v južnej polovici západného a na juhu stredného a východného Slovenska, kde sa teploty budú pohybovať od +14 °C do +19 °C.

Fúkať bude prevažne južný vietor s rýchlosťou 2 až 7 m/s. Zrána a podvečer to bude bezvetrie alebo len slabý vietor. Pri búrkach vietor zosilnie. 

Očakávané úhrny zrážok v priebehu soboty 29. apríla, zdroj: meteologix.com
Očakávané úhrny zrážok v priebehu soboty 29. apríla, zdroj: meteologix.com

V nedeľu sa situácia otočí

Okludujúci frontálny systém sa v našej oblasti rozpadne. Neskôr sa k nám rozšíri nevýrazný výbežok tlakovej výše od severozápadu. 

Prevládať bude premenlivá, na severe a východe v noci a dopoludnia až veľká oblačnosť. Najmä na strednom a východnom Slovensku sa vyskytnú prehánky, dážď, ojedinele aj búrky. 

Na hrebeňoch Tatier bude, rovnako ako v sobotu, snežiť. Nedeľu si viac užijú obyvatelia na západe krajiny, kde sa cez deň očakáva menej oblačnosti a zrážky len ojedinele. 

Maximálna denná teplota vystúpi od +16 °C do +21°C. V Žilinskom kraji a na Spiši bude o niečo chladnejšie, a to od +11 °C do +16 °C.

Fúkať bude slabý, cez deň prevažne severný vietor s rýchlosťou 2 až 7 m/s. Výnimkou bude Banskobystrický kraj kde sa očakáva len slabý vietor. 

V nedeľu budú teploty oproti sobote o niečo vyššie, ale stále budú pod dlhodobým priemerom, zdroj: meteologix.com
V nedeľu budú teploty oproti sobote o niečo vyššie, ale stále budú pod dlhodobým priemerom, zdroj: meteologix.com

Sviatočný 1. máj prinesie na celé územie slnečné lúče

Počasie u nás bude počas pondelka ovplyvňovať presúvajúci sa stred tlakovej výše od Severného mora cez Poľsko nad Bielorusko a Ukrajinu.

Tešiť sa preto môžeme na jasnú až polojasnú oblohu. Len v noci (z nedele na pondelok) sa výnimočne pri prechodne zväčšenej oblačnosti môžu vyskytnúť slabé zrážky. 

Aj teploty budú príjemné. Vystúpia od +17 °C do +22 °C. Chladnejšie bude len na severe. 

V noci na pondelok bude fúkať severný vietor s rýchlosťou 2 až 7 m/s, ktorý však postupne zoslabne. V priebehu dňa sa na západe očakáva juhovýchodný vietor do 6 m/s.

V pondelok popoludní nás čakajú celkom príjemné teploty, zdroj: meteologix.com
V pondelok popoludní nás čakajú celkom príjemné teploty, zdroj: meteologix.com

Aké počasie nás čaká v prvých májových dňoch prezrádza naša Predpoveď počasia. Predbežnú predpoveď ponúkame až do 13. mája.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd