PREDPOVEĎ polárnej žiary na dnešnú noc. Počasie nám veľmi praje, no je tu problém

PREDPOVEĎ polárnej žiary na dnešnú noc. Počasie nám veľmi praje, no je tu problém
Peter Minárik

Počasie sa zlepšilo a mnohých z vás zaujíma predpoveď polárnej žiary na nasledujúcu noc. Budeme ju môcť zasa pozorovať? Počasie nám síce praje, no je tu jeden zásadný problém, ktorý sa však do večera ešte môže „vyriešiť“.

Polárna žiara sa nad Slovenskom vyskytla aj uplynulú noc, no podmienky boli výrazne horšie ako v noci z piatka na sobotu, kedy sme polárnu žiaru najmä okolo polnoci mohli sledovať aj voľným okom. Z mnohých regiónov Slovenska ste nám poslali úžasné zábery, ktoré možno tak skoro neuvidíme.

Predpoveď polárnej žiary je totiž komplikovaná a závisí nielen od astronomických, ale aj meteorologických podmienok. Tie meteorologické podmienky sa síce v uplynulých hodinách výrazne zlepšili, no astronomické podmienky zatiaľ také ideálne nie sú.

Počasie priať bude

Počas uplynulej noci cez naše územie od severu postupoval pás oblačnosti nevýrazného studeného frontu. Polárnu žiaru tak bolo vidieť len lokálne v rámci okien v oblačnosti. Ľudské oko zachytí spektrum farieb výrazne horšie, a tak polárnu žiaru bolo možné uplynulú noc pozorovať len cez objektívy fotoaparátov. Podmienky tak neboli z ďaleka také dobré ako v noci z piatka na sobotu.

V skorých ranných hodinách sa však začalo na našom území vyčasovať. Od severu sa začala zmenšovať oblačnosť a aktuálne máme na celom území jasné počasie, ktoré zostane aj počas nasledujúcej noci.

 

Pozorovaniu polárnej žiary tak oblačnosť nebude brániť, no musia nám priať aj astronomické podmienky, a tu môže byť problém.

Podmienky pre polárnu žiaru zatiaľ nie sú

Geomagnetická búrka dosahovala v noci z piatka na sobotu až najvyšší triedu G5, no uplynulú noc to bolo maximálne G3 a aktuálne geomagnetická búrka veľmi výrazne zoslabla na G1. Podmienky pre pozorovanie polárnej žiary sú zatiaľ veľmi nepriaznivé.

Rýchlosť slnečného vetra sa síce aktuálne pohybuje okolo 880 km/s, čo je až veľmi postačujúce pre výskyt polárnej žiary, no na to, aby sa vyskytla polárna žiara aj v našej oblasti, je potrebné, aby zložka medziplanetárneho magnetického poľa (Bz) dosahovala záporné hodnoty, no aktuálne je už dlhodobo v kladných číslach a orientovaná severne.

vývoj zložky Bz
vývoj zložky Bz
 



Severojužný smer medziplanetárneho magnetického poľa (Bz) je najdôležitejšou zložkou pre aurorálnu aktivitu. Pre rozvoj geomagnetickej búrky a výskyt polárnej žiary je potrebné, aby sa smer medziplanetárneho magnetického poľa (Bz) otočil na juh a na dlhšie obdobie dosiahol aspoň hodnoty -10nT. Nateraz to tak dobre nevyzerá.

Na Slnku však došlo v uplynulých dňoch k výrazným erupciám a ďalšie dávky koronálnej hmoty môžu doraziť vo večerných hodinách. Aktuálne teda podmienky pre výskyt polárnej žiary nie sú, no to sa podvečer môže veľmi rýchlo a náhle zmeniť.

Obvykle vieme určite potvrdiť výskyt polárnej žiary 40 až 60 minút vopred, potom ako najskôr slnečný vietor zasiahne pozorovaciu loď DSCOVR vzdialenú 1,5 milióna km od našej planéty.

Sledujte nás počas dňa a o všetkom vás budeme informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd