PREDPOVEĎ: Pred nami sú posledné zimné dni. Potom príde oteplenie a dážď

PREDPOVEĎ: Pred nami sú posledné zimné dni. Potom príde oteplenie a dážď
Peter Minárik

Posledné dni sme na Slovensku zažívali pravú zimnú atmosféru. Sneh už napadol na celom území a okrem toho nás sužuje chladné počasie. To sa však už čoskoro zmení, keďže naše územie čaká oteplenie a dážď.

Zima je len na svojom začiatku. 1. decembrom začína obdobie meteorologickej zimy a tohtoročná zima prišla pomerne rýchlo. Sneh už napadol na celom našom území, vrátane nížin a aktuálne zažívame aj chladné mrazivé počasie.

Pre milovníkov zimy však máme zlé správy. Numerické modely avizujú na našom území oteplenie, ktoré so sebou prinesie odmäk a návrat kvapalných zrážok do nížin.

Sneh sa bude roztápať takmer na celom našom území, s výnimkou horských oblastí a z nižších polôh môže úplne zmiznúť. Topenie snehu spolu s blížiacim sa dažďom navyše môže opäť vyvolať povodne.

Víkend prinesie sneženie

Počas nasledujúcich hodín však budeme ešte zažívať zimné počasie. V sobotu nás hneď ráno začne ovplyvňovať oklúzny front, ktorý sa bude nad naším územím rozpadať, no bude stále pomerne chladno, a tak by zrážky mali byť snehové.

Sobota prinesie do západného a severozápadného Slovenska sneženie, ktoré však nebude intenzívne. Počítajte s tým, že napadne maximálne 1 až 3 cm.

K večeru zrážky ustanú, ale v noci zo soboty na nedeľu sa začne cez Slovensko presúvať ďalší oklúzny front. Od západu začne v nedeľu snežiť, pričom sneženie môže byť aj intenzívne. Najvýdatnejšie bude snežiť na západnom Slovensku, kde by mohlo napadnúť 5 až 10 cm nového snehu. Na zvyšku územia napadne do 4 cm.

Nedeľa prinesie prudké oteplenie

Nedeľňajší prechod oklúzneho frontu však so sebou prinesie vpád teplého vzduchu od západu. Snežiť tak bude aj na západe, ale už popoludní začnú zrážky na západnom Slovensku prechádzať cez mrznúce do kvapalného skupenstva.

V nedeľu večer sa paradoxne nebude ochladzovať, ako býva bežné, ale, naopak, otepľovať. Na krajnom západe by sa teploty mohli v nedeľu večer dostať až na +6 °C.

maximálne teploty počas nedele
maximálne teploty počas nedele

Oteplenie však nezostane len nad západným Slovensko, ale na začiatku nového týždňa sa postupne dostane teplý vzduch nad celé naše územie.

Budúci týždeň tak prinesie kladné teploty, odmäk a navyše nás čakajú ďalšie zrážky, ktoré budú výlučne dažďové, len na horách snehové.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd