Predpovede počasia sa za posledné roky extrémne zlepšili. Na nasledujúci deň sú presné na 97 %

Dominik Cenkner

Vtipy o meteorológoch a predpovedaní počasia sú staré asi ako ľudstvo samé. Ľudia vo vyššom veku života by však mali mať pocit, že predpovede počasia sú čoraz presnejšie. Najnovšie to potvrdili aj odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

Sťažnosti na to, že predpovede sú nepresné, zažívame aj my na našej stránke. Akonáhle zverejníme predpoveď, v komentároch na sociálnych sieťach nájdeme množstvo tvrdení typu - „zas píšete bludy; u nás nepršalo už ani nepamätám, tak určite nebude ani dnes; takú predpoveď by som napísal aj ja“.

Pravdou však je, že predpovede počasia sa každým rokom zlepšujú. Koncom roka 2022 sme vás informovali o tom, že Európska vesmírna agentúra vypustila meteorologickú družicu MTG-I (The Meteosat Third Generation Imager), ktorá má priniesť revolúciu v krátkodobej predpovedi počasia v Európe. Ide o prvú generáciu satelitov, ktoré významne pomáhajú pri včasnom zisťovaní a predpovedaní rýchlo sa formujúcich silných búrok a pri predpovedaní počasia a pozorovaní klímy vo všeobecnosti.

Bez ohľadu na to sa predpovede počasia za posledné desaťročia rapídne zlepšili. Ako informuje spravodajský web Českej televízie, dnešný odhad na štyri dni vopred je rovnako kvalitný ako ten na jeden deň pred štvrťstoročím.

Hodnotiť úspešnosť predpovede počasia je náročné

Hodnotiť úspešnosť predpovedí počasia nie je úplne jednoduché. Existuje ich totiž obrovské množstvo – od bodových prognóz určených pre danú lokalitu, cez hurikánové alebo námorné, až po všeobecné, ktoré bežne prezentujú meteorológovia na televíznych obrazovkách či v rádiách.

Práve tieto všeobecné odhady majú svoju dlhú históriu. Vedci v Českom hydrometeorologickom ústave (ČHMÚ) ich aspoň na tri dni dopredu vydávajú už viac ako polstoročie. Aj preto boli vhodným adeptom na to, ukázať práve na nich zlepšenie presnosti.

V tomto konkrétnom prípade máme na mysli predikcie pre celé územie Česka, ktoré popisujú ako množstvo oblačnosti, tak výskyt zrážok, minimálnej a maximálnej teploty a tiež výskyt príslušných potenciálne nebezpečných javov, ako sú búrky alebo hmly.

zdroj: chmi.cz
zdroj: chmi.cz

Meteorológ dáva predpovedi život

Hodnotenie týchto predpovedí prebieha podľa rovnakých kritérií už polstoročie a posudzujú sa predikcie na prvý (teda zajtra) až na piaty deň (v pondelok to teda znamená na sobotu). Tie na prvý deň boli pomerne dobré už v polovici 70. rokov minulého storočia, pretože ich úspešnosť sa pohybovala medzi 80 a 85 percentami.

To odhady na tri dni dopredu boli menej spoľahlivé, s úspešnosťou pohybujúcou sa okolo 75 percent. Odvtedy sa ale úspešnosť zvýšila na súčasných 97 percent na prvý deň a viac ako 92 percent pri trojdňovej predikcii. Predikcia na piaty deň má úspešnosť cez 85 percent.

Možno sa niekomu zdá uvedená presnosť vysoká, avšak je vhodné podotknúť, že na čo najlepšie využitie informácií je nevyhnutné venovať pozornosť celému obsahu. Teda aj vrátane známych slovíčok ako ojedinele, miestami a podobne.

Za týmito všeobecnými prognózami pre širokú verejnosť stojí vysoko kvalifikovaný meteorológ, ktorý okrem komplexnej znalosti správania atmosféry uplatňuje aj svoju skúsenosť. Preto úspešnosť takýchto prognóz býva lepšia ako čistý výstup numerického modelu, ktorý je často k dispozícii v rámci rôznych mobilných aplikácií.

Zlepšenie predpovedí o desiatky percent

Iný pohľad na presnosť ponúka priame porovnanie výstupu numerického modelu s realitou. Na tento účel existuje mnoho verifikačných nástrojov, pretože pre rôzne prvky sa hodia rôzne metódy.

Veľmi názorné je napríklad porovnanie korelácie súladu predpovede a reality pri výške hladiny 500 hektopascalov (v našich zemepisných šírkach leží zhruba 5,5 kilometrov nad povrchom), ktorá je určujúca pre množstvo meteorologických dejov.

zdroj: chmi.cz
zdroj: chmi.cz

V prípade celosvetovo najpresnejšieho globálneho modelu Európskeho predpovedného centra (ECMWF) sa predikcia na tri dni dopredu zlepšila asi z osemdesiatich percent pred štyridsiatimi rokmi na viac ako 98,5 percent v súčasnosti. Pri päťdňovej je to zlepšenie zo šesťdesiatich na 92 percent, a u sedemdňovej dokonca zo štyridsiatich takmer na osemdesiat percent.

Predvídať dianie vo vyšších hladinách je ale všeobecne jednoduchšie ako pri zemi, kde sa uplatňuje vplyv trenia o povrch a rad javov je oveľa komplikovanejších a ovplyvnených lokálnymi zvláštnosťami. Napriek tomu aj tu došlo k výraznému zlepšeniu a pri väčšine prvkov úspešnosť na nasledujúci deň presahuje deväťdesiat percent.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd