Prehľad počasia v Európe na 5 dní. Na Slovensku zavládne ochladenie, juhom sa preženie silný vietor

Prehľad počasia v Európe na 5 dní. Na Slovensku zavládne ochladenie, juhom sa preženie silný vietor
Veronika Salayová

Počasie v Európe bude v najbližších dňoch odlišné. Kých časť Európy sa pripravuje na ochladenie po dlhých týždňoch teplého jarného počasia, na juhozápade bude teplo, no aj veľmi veterno. 

V našej oblasti bude najbližších 5 dní prevládať chladnejšie počasie. Dôvodom je tlaková výš na severe Európy, po ktorej východnej strane k nám prenikne chladnejší vzduch. 

Na Slovensko teda príliv chladného vzduchu spôsobí, že vysoké jarné teploty vystrieda rezkejší vzduch. Ochladenie, ktoré pocítime už počas dnešného dňa, kedy sa mierne ochladí, a to najmä na severovýchode Slovenska, kde môže počas dňa aj slabo zasnežiť.

Čakajú nás nočné mrazy a sneženie

Ochladenie však naplno pocítime už počas nasledujúcej noci, kedy teploty budú klesať k bodu mrazu a v najchladnejších lokalitách a mrazivých dolinách poklesnú až k -6 °C. Takéto nízke teploty sú nočnou morou pre ovocinárov a pestovateľov, keďže v dôsledku mrazov môžu dôjsť o tohtoročnú úrodu.

 

Štvrtok ráno sa tak zobudíme do chladného rána, kde sa teploty počas štvrtku budú pohybovať len do +10 °C. Od stredných polôh bude aj snežiť a snehové vločky sa tak po viac ako mesiaci opäť objavia v mnohých slovenských regiónoch, najmä na Horehroní a Spiši, kde bude aj najchladnejšie, a to s teplotami do +5 °C.

Takéto ochladenie s miernym snežením a najmä nočnými mrazmi v našej oblasti zotrvá okolo 5 dní. 

Juhozápadom sa preženie silný vietor

Úplne iná situácia však bude na juhozápade Európy, kde bude jarné počasie pokračovať aj naďalej. Okrem vysokých teplôt sa tu však očakáva aj silný vietor. Dôvodom bude silné južné prúdenie. 

 

Rýchlosť vetra bude dosahovať až 40 m/s, čo potenciálne môže spôsobiť aj veľké materiálne škody. Okrem silného vetra sa v tejto oblasti očakávajú aj intenzívne búrky, ktoré môžu priniesť aj krupobitia či možné tornáda. 

maximálne nárazy vetra
maximálne nárazy vetra, iMeteo

Na víchricu sa musia pripraviť obyvatelia Španielska, Portugalska, južného Francúzska, ale aj Talianska. Veterno bude aj v Chorvátsku. Vietor začne naberať na sile už vo štvrtok a bude veľmi veterno až do pondelka. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd