Prekvapenie v máji. Napadol sneh. Pozrite si zasnežené fotky

Prekvapenie v máji. Napadol sneh. Pozrite si zasnežené fotky
Zuzana Macháčová

Zima uprostred jari. Zlé počasie, silné dažde a sneh zasiahli širokú oblasť Álp. Za posledných 24 hodín napadlo v niektorých lokalitách až okolo 50 cm snehu. 

Tlaková níž ANDREAS okrem výdatných zrážok prináša aj ochladenie, v dôsledku čoho klesá hranica sneženia. Nepriaznivé počasie trápi aj Alpy a prinieslo snehovú nádielku. Znie to ako novembrová predpoveď, ale je to realita tohto zimného mája. 

Sneh sa ešte na svahoch lyžiarskych stredísk neroztopil a už sa opäť vracia aj do vysokých nadmorských výšok, na ktorých sa v tomto období zvyčajne začínajú objavovať prvé náznaky jari.

Nepriaznivé počasie včera zasiahlo Taliansko a spôsobilo zlé poveternostné podmienky, ktoré boli sprevádzané zostupom studeného vzduchu zo severného Atlantiku. To spôsobilo, že teploty v horách prudko klesli a s nimi poklesla aj hranica sneženia.

Napadlo až pol metra nového snehu

Marmoladu, najvyššiu horu v Dolomitoch zasiahlo výrazné ochladenie a sneženie. Teplota sa tam pohybovala okolo -5 °C. Za posledných 24 hodín v Ra Valles napadlo až 50 cm nového snehu. Tento vrchol sa nachádza vo výške 2 615 metrov nad Cortinou D'Ampezzo.

Čerstvý sneh napadol aj v Arabbe okolo 42 cm, vo Falcade 34 cm a na Monte Piana a na Monte Cherz 30 cm. V nadmorskej výške 2 000 m je nádielka čerstvého snehu nižšia, a to okolo 10 centimetrov. 

Zima sa vrátila aj do hôr v Tirolsku. V Južnom Tirolsku napadlo od včera 70 cm snehu, celkovo 170 cm. „Toľko snehu nebolo celú zimu, “ poznamenal Dieter Peterlin, meteorológ. Najnižšia teplota v Južnom Tirolsku bola zaznamenaná vo výške 3 328 m na Cima Beltovo nad Soldou -8 °C. 

Vo štvrtok začalo sneženie zasahovať aj nižšie položené oblasti. Do bieleho rána sa zobudili v Dobbiaco a San Candido, v Passo San Pellegrino, v Alta Val Pusteria, ako aj pri Brennerskom priesmyku, kde hladina sneženia klesla na 1 500 m.

Je potrebná zimná výbava

Dopravná centrála v Bolzane oznámila, že na horských cestách je potrebná zimná výbava. Štátna cesta, ktorá vedie zo Selva Gardena do priesmyku Gardena, bola z bezpečnostných dôvodov opäť uzavretá. Priesmyky Stelvio, Rombo a Stalle zostávajú zatvorené.

Výdatné sneženie zasiahlo aj najvyššiu horu v Nemecku Zugspitze. Napadlo tu 35 cm a snehová pokrývka sa zvýšila na 360 cm. Je to však stále ďaleko od májového rekordu. 12.5. 1965 tu namerali až 740 cm. V nedeľu večer by malo prísť do Álp nové intenzívne sneženie s ďalším poklesom teplôt.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd