Prekvapivá erupcia na Slnku. Hrozia geomagnetické búrky a výpadky signálov

Prekvapivá erupcia na Slnku. Hrozia geomagnetické búrky a výpadky signálov
Zuzana Macháčová

Na Slnku došlo k prekvapivej erupcii. Už v nadchádzajúcich hodinách sa očakáva ďalšia geomagnetická búrka, ktorá zasiahne Zem.

Relatívne malá slnečná škvrna AR3599 vygenerovala niekoľko slnečných erupcií, avšak minulú nedeľu všetkých prekvapila, keď o 13:13 nášho času rozpútala erupciu triedy M7.4. 

Vzplanutie bolo sprevádzané výronom koronálnej hmoty (CME), teda veľkou emisiou plazmy a magnetického poľa zo Slnka. CME sa pohybuje vesmírom rýchlosťou približne 750 km/s, uvádza SpaceWeather.com, ale pre sklamanie lovcov polárnej žiary sa očakáva, že prejde popri našej planéte.

 

Geomagnetická búrka

Je však možný „nárazový úder“, ako naznačuje model NASA, ktorý by mohol v stredu spustiť mierne geomagnetické búrky triedy G1.

Len 8 minút po slnečnej erupcii došlo v Afrike a južnom Atlantiku k rozsiahlemu výpadku rádiového signálu. Podľa SpaceWeather.com mohli amatérski rádioprijímatelia zaznamenať stratu signálu až 30 minút po erupcii. 

Takéto výpadky prúdu sú bežné po výskyte silných slnečných erupcií, pretože uvoľňujú silný impulz röntgenových lúčov a extrémne ultrafialové žiarenie, ktoré sa šíri smerom k Zemi rýchlosťou svetla. Keď žiarenie zasiahne zemskú atmosféru, ionizuje hornú vrstvu známu ako termosféra, čo spôsobí výpadky krátkovlnného rádia v časti Zeme, ktorá je v čase erupcie otočená k Slnku.

Čo sú slnečné erupcie?

Slnečné erupcie sa spúšťajú, keď sa magnetická energia nahromadí v atmosfére Slnka a uvoľní sa v silnom výbuchu elektromagnetického žiarenia.

 

Tieto búrky sú rozdelené do piatich kategórií – G1 „slabé“, G2 „stredné“, G3 „silné“, G4 „veľmi silné“ a G5 „extrémne silné“. Intenzita röntgenového žiarenia zo slnečných erupcií sa označuje latinskými písmenami A, B, C, M, X, pričom X označuje najsilnejšie erupcie.

Zvyčajne problémy, ktoré spôsobuje takáto búrka, sú krátkodobé výpadky signálov, avšak môže nepriaznivo ovplyvniť aj starších ľudí a ľudí so slabou imunitou. Citliví na javy môžu pociťovať únavu, bolesti hlavy, malátnosť, kolísanie krvného tlaku a slabú koncentráciu.

Ďalším efektom môže byť viditeľná polárna žiara, ktorej viditeľnosť pri takejto udalosti môže klesnúť aj viac ďalej od pólov. Predpoveď udáva jej pravdepodobný výskyt za polárnym kruhom a v severných oblastiach Európy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd