Vedci natočili znepokojivé VIDEO: Takto extrémne rýchlo sa topia ľadovce na Islande

Veronika Salayová

Prekvapivé a zároveň znepokojujúce časozberné video, natočené počas šiestich týždňov, ukazuje, akým závratným tempom sa roztápajú ľadovce na Islande. 

Globálne otepľovanie sa vo svete podpisuje rôznymi neblahými spôsobmi. Jedným z nich je aj enormné topenie ľadovcov, čo výrazne zvyšuje hladinu svetových oceánov.

Na Islande natočili video v trvaní šiestich týždňov, na ktorom je vidieť závratné tempo topenia ľadovcov.

Na záberoch konkrétne vidíme ústup ľadovca Breiðamerkurjökull, čiastkového ľadového útvaru v Národnom parku Vatnajökull, pri najväčšom islandskom ľadovci Vatnajökull.

Časozberné video vzniklo od 29. júla do 5. septembra a zachytil ho Kieran Baxter zo škótskej University of Dundee. Spoločne so spolupracujúcimi kolegami z výskumného centra v meste Hornafjörður chcú týmto videom poukázať na prekvapivú rýchlosť, akou sa storočný ľad topí.

„Takéto zábery by mali fungovať ako budíček, že už nemôžeme ignorovať, čo sa deje,“ poznamenal Baxter podľa agentúry AP, ktorá jeho zábery sprostredkovala.

Ľad sa stráca rýchlym tempom

Podľa AP stratila od roku 1989 ľadová čiapka Vatnajökull 150 až 200 km³ ľadu z hľadiska objemu a jej plocha sa podľa Islandského meteorologického úradu zmenšila o viac ako 400 km². Mnoho tamojších ľadovcov v danom období ustúpilo o viac ako kilometer.

Rozsah topenia ľadu, ktorý pozorujeme na Islande, je však iba jedným z ukazovateľov vplyvu zmien klímy. Rast globálnej teploty vplýva na mnohé oblasti a prináša extrémy v počasí a mnohé klimatické zmeny.

„Teraz by sme sa mali pozerať do budúcnosti – presnejšie povedané na dôsledky potenciálnej budúcnosti, ktorá závisí od súčasných opatrení na zníženie emisií skleníkových plynov,“ uviedol na záver Þorvarður Árnason z Islandskej univerzity.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd