Prekvapivé sneženie zasypalo Slovensko. Teraz však príde ďalší zvrat a sneh sa roztopí

Peter Minárik

V uplynulých hodinách zasiahlo naše územie pomerne významné sneženie. Už teraz sa však začína počasie opäť meniť a v nadchádzajúcich hodinách sa prudko oteplí.

Slovensko má za sebou celkom intenzívne sneženie o ktoré sa postarala rozsiahla tlaková níž, ktorá sa vytvorila nad Čiernym morom a postupovala ďalej cez Ukrajinu. S touto tlakovou nížou bol spojený teplý front a práve zrážkové pole tohto frontu prinieslo na naše územie sneženie.

Sneženie zasypalo hneď viaceré oblasti východného a severného Slovenska a to vrátane nížin. Napadlo prevažne od 3 do 8 cm snehu, no nájdu sa aj lokality kde napadlo výrazne viac snehu.

Najviac snehu evidujú predovšetkým vyššie položené oblasti a horské priechody, kde sneženie spôsobilo najväčšie komplikácie. Samozrejme však sneženie spôsobilo komplikácie aj v nížinách, nakoľko veľa vodičov už prezulo na letné pneumatiky.

V týchto chvíľach sa na našom území stále vyskytujú zrážky, ktoré sú aj snehové, no ich intenzita už klesá.

Zároveň sa začalo meniť aj skupenstvo zrážok. Za teplým frontom k nám totiž začal prúdiť teplý vzduch, ktorý už v niektorých oblastiach zodvihol teploty nad bod mrazu a čerstvá snehová nádielka sa začala topiť. Dnes sa však topenie snehu zintenzívny.

Sneh a roztopí. Prichádza oteplenie

Teplý vzduch už dnes pocítime na celom našom území. Dnešná teplota sa nad bod mrazu dostane aj v severných regiónoch Slovenska. Najteplejšie bude na západe a juhovýchode, kde sa teplota môže vyšplhať aj k +10 °C. Na zvyšku územia vystúpia teploty do +7 °C.

Ešte teplejšie by malo byť zajtra, kedy vo Východoslovenskej nížine, kde taktiež napadlo slušné množstvo snehu vystúpi teplota až na +12 °C. Takúto teplotu už snehová pokrývka nevydrží a roztopí sa.

Sneh tak v nadchádzajúcich hodinách z nášho územia zmizne a to v mnohých oblastiach už počas dnešného dňa. Topenie snehu ešte zintnezívnia kvapalné zrážky, ktoré dnes hrozia až do výšky 500 metrov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd