Prekvapivý objav vedcov. V hmlovine Orion spozorovali objekty podobné planétam

Prekvapivý objav vedcov. V hmlovine Orion spozorovali objekty podobné planétam
Zuzana Macháčová

Vedci urobili prekvapivý objav. Pomohla im k tomu nová snímka z teleskopu Jamesa Webba. V hmlovine Orion boli pozorované objekty podobné planétam, ktoré by tam podľa existujúcich teórií vôbec nemali byť.

Hmlovina Orion, žiariaci oblak prachu a plynu, je jednou z najjasnejších hmlovín na nočnej oblohe. Nachádza sa 1 344 svetelných rokov od Zeme a je nám najbližšou oblasťou tvorby hviezd.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba urobil snímku hmloviny, ktorá odhaľuje doteraz nevídané detaily. Pri pohľade na tento obrázok sa vedci zamerali na zoskupenie Trapezium v ​​centrálnej časti hmloviny.

Objekty podobné planétam

Boli tam objavené dvojice objektov podobných planétam, ktoré sa nazývali JuMBO, teda Jupiter Mass Binary Objects. Astronómovia pozorovali celkovo asi 40 párov takýchto voľne plávajúcich plynných objektov. Sú príliš malé na to, aby boli hviezdami a neobiehajú okolo materskej hviezdy, takže to nie sú planéty.

JuMBO boli zvyčajne oddelené asi 200 astronomickými jednotkami alebo 200-násobkom vzdialenosti medzi Zemou a Slnkom. 

Objavené predmety sú staré asi milión rokov. Pre porovnanie, naša slnečná sústava je stará 4,57 miliardy rokov. Ich teplota sa pohybuje od +537 °C do +1260 °C.

Nevedia ako vznikli

Žiadna z existujúcich teórií nevysvetľuje, ako vznikli JuMBO ani prečo sú prítomné v hmlovine Orion. Ako povedal Samuel Pearson z Európskej vesmírnej agentúry: „Vedci už desaťročia pracujú na teóriách a modeloch vzniku hviezd a planét, ale nikto z nich nepredpovedal, že nájdeme dvojice objektov s veľmi nízkou hmotnosťou, ktoré sa vznášajú vo vesmíre. A my vidíme veľa z nich."

„Neviem, ako vysvetliť veľké množstvo pozorovaných objektov. Zdá sa, že vo všetkých známych teóriách nám niečo chýba," povedal Matthew Bate z University of Exeter. Dodal, že pravdepodobne existuje mechanizmus, ktorý tvorí tieto objekty, o ktorom sme ešte neuvažovali.

Podľa jednej hypotézy boli predmety vyhodené z disku, v ktorom boli vytvorené, a preto voľne cirkulujú v priestore. „V podstate je možné všetko," povedal Anthony Whitworth z Cardiffskej univerzity.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd