Preletí okolo nás asteroid vo vzdialenosti menšej, ako je vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom. Kedy ho uvidíme na oblohe?

Preletí okolo nás asteroid vo vzdialenosti menšej, ako je vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom. Kedy ho uvidíme na oblohe?
Zuzana Macháčová

V najbližších dňoch sa k Zemi priblíži asteroid. Ide o 2023 DZ2, objekt, ktorý bol nedávno objavený, a to koncom februára tohto roku. Vesmírna skala nás minie v polovici vzdialenosti medzi našou planétou a Mesiacom.

Asteroid 2023 DZ2 objavili koncom februára tohto roku vedci z observatória Roque de los Muchachos na kanárskom ostrove La Palma. Objekt sa k Zemi najbližšie priblíži v piatok 25. marca o 20.51 h. Patrí do rodiny asteroidov Apollo, ktoré objavil nemecký astronóm Karl Reinmuth v 30. rokoch 20. storočia.

Asteroidy Apollo

Asteroidy Apollo sú blízkozemské asteroidy. Ich veľkosť je menšia ako 10 km a tvoria väčšinu populácie asteroidov prechádzajúcich Zemou a potencionálne nebezpečných asteroidov. 

Ich očakávaná životnosť je relatívne krátka (rádovo 10 miliónov rokov) kvôli ich potenciálu zraziť sa s vnútornými planétami. Skupina Apollo je pomenovaná po svojom prototype 1862 Apollo. V súčasnosti ich je známych viac ako 1 600.

Asteroid DZ 2023

Priemer asteroidu 2023 DZ2 sa odhaduje na 43 až 95 metrov. Na porovnanie, priemer Čeľabinského meteoru, ktorý vybuchol nad Sibírou v roku 2013, mal 20 m.

Orbit 2023 DZ2, zdroj: cneos.jpl.nasa.gov
Orbit 2023 DZ2, zdroj: cneos.jpl.nasa.gov

Podľa súčasných meraní ide o najmenšiu vzdialenosť, ktorá bude deliť asteroid 2023 DZ2 od našej planéty a polovicu vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom (čo je viac ako 348 000 km).

V prípade tohto objektu nám nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Avšak vďaka malej vzdialenosti budeme môcť asteroid pozorovať s malým ďalekohľadom.

Vesmírna skala sa pohybuje rýchlosťou 28 044 km/h. Hoci to znie ako závratná rýchlosť, v porovnaní s inými vesmírnymi kameňmi, ktoré astronómovia pozorovali, ide o pomerne pomalý asteroid.

NASA klasifikuje 2023 DZ2 ako NEO (Near-Earth Object), rovnako ako všetky vesmírne objekty, ktoré sú od Zeme vzdialené najmenej 193 miliónov km.